Σελίδες

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Φόρος στα αγροτεμάχια με 7 συντελεστές και μέγιστη επιβάρυνση 236 ευρώ το στρέμμα


Σε διορθώσεις των επιμέρους συντελεστών την τελευταία στιγμή προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να περιοριστεί ο ελάχιστος και ο μέγιστος φόρος στα αγροτεμάχια. Ωστόσο, η διατήρηση του ειδικού συντελεστή 5 στη περίπτωση που υπάρχει και κατοικία εντός του αγροτεμαχίου, απειλεί να μετατρέψει σε... κόλαση τη ζωή των ιδιοκτητών τους.

Επί της ουσίας, εάν η Τρόικα δεν φέρει τα πάνω- κάτω, το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιεί από την επόμενη χρονιά επτά ειδικούς συντελεστές για τη φορολόγηση των περίπου 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτός σχεδίου γης. Με βάση το σχέδιο που θα τεθεί υπόψιν της Τρόικας τις επόμενες ημέρες, ο ελάχιστος φόρος ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 0,75 ευρώ και θα φτάνει έως τα 47 ευρώ, ενώ εάν υπάρχει και κατοικία εντός του αγροτεμαχίου, ο φόρος θα φτάνει έως τα 236 ευρώ!
Στον υπολογισμό του Φόρου θα χρησιμοποιείται ο Βασικός συντελεστής φορολογίας 15 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ., Συντελεστής θέσης 1 ως 3,5 ανάλογα με την ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία Γης, Συντελεστής χρήσης 0,5 ως 2,5 (δασικά, βοσκότοποι, καλλιέργειες κ.λ.π.), Συντελεστής απόστασης από θάλασσα 1- 3, Συντελεστής απομείωσης επιφάνειας 0,4- 1 (κάτω από 130 στρέμματα), Συντελεστής πρόσοψης 1,2 εφόσον το ακίνητο έχει πρόσβαση σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό και Συντελεστής κατοικίας 5, αλλά μόνο εάν αυτή δεν είναι μοναδική κατοικία για την οικογένεια και έχει επιφάνεια κάτω από 150 τ.μ., με την εφαρμογή του συντελεστή να προβλέπεται για επιφάνεια έως 10 στρέμματα.
Για ακίνητο 3 στρεμ. στα Σπάτα, ελαιοκαλλιέργεια, με πρόσβαση σε αγροτική οδό και κατοικία, ο φόρος υπολογίζεται στα 172,80 ευρώ. Για 10 στρεμ. στη Μύκονο, παραθαλάσσιο, με πρόσβαση σε επαρχιακή οδό και κατοικία, ο φόρος υπολογίζεται στα 1.417,50 ευρώ. Για 170 στρεμ. στη Θεσσαλία, μονοετούς καλλιέργειας, με πρόσβαση σε αγροτική οδό, χωρίς κατοικία ο φόρος υπολογίζεται στα 220,32 ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου από τα αγροτεμάχια θα καλύψει τα 150 εκατ. ευρώ από τα 2,9 δισ ευρώ των εσόδων του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι αρχικοί υπολογισμοί της διακομματικής επιτροπής για έσοδα έως 700 εκατ. ευρώ απορρίφθηκαν ως υπερφιλόδοξοι από τη Τρόικα.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου