Σελίδες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα το 2011

Ως αντισυνταγματική κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη εφεδρεία στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για μέτρο που προβλέφθηκε το 2011 με το πρώτο Μνημόνιο και αφορούσε την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα που απασχολούνται καθαρά με σχέση Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η εφεδρεία αντίκειται στο άρθρο 103 του Συντάγματος και στη συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ μία δικαστής επιπρόσθετα έκρινε ότι αντίκειται και στην συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας. Οπως σημείωσε η Ολομέλεια, δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η υποχρεωτική και χωρίς κρίση αποχώρηση του υπαλλήλου με μοναδικό κριτήριο τη συμπλήρωση ορισμένου χρόνου πραγματικής υπηρεσίας.
Επιπλέον το ΣτΕ επεσήμανε πως δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό να γίνεται απομάκρυνση υπαλλήλων από την υπηρεσία τους με κριτήρια που δεν συνδέονται με τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της διοικήσεως, αλλά και με τα προσόντα, τις ικανότητες και την εν γένει υπηρεσιακή τους απόδοση.
Οπως επισημαίνεται στην απόφαση της Ολομέλειας, η απομάκρυνση δημοσίου υπαλλήλου από την υπηρεσία χωρίς τις εγγυήσεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, δηλαδή χωρίς προηγούμενη κρίση υπηρεσιακού συμβουλίου, είναι επιτρεπτή μόνο σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη είναι η παύση έπειτα από δικαστική απόφαση και η δεύτερη είναι η αποχώρηση λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, κ.λπ.) όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ευρωπαϊκών οδηγιών).
Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου