Σελίδες

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

ΧΛΕΥΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ FORTUNE: "Ποιο πρωτογενές πλεόνασμα; Οφθαλμαπάτη που φέρνει πιο κοντά την χρεοκοπία!"



“Εάν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι”, γράφει το περιοδικό Fortune για το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,6 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Ελλάδα για το πρώτο 7μηνο του έτους καθώς και την προοπτική της Αθήνας να κλείσει τη χρονιά με πλεόνασμα, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας είναι μια οφθαλμαπάτη, γράφει το αμερικανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση και εξηγεί τους τρεις λόγους για τους οποίους κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό:
1. Το πρωτογενές ισοζύγιο αφήνει εκτός πολλά πράγματα:
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν χρήματα στα κρατικά ταμεία, αφού στο πρωτογενές ισοζύγιο δεν συνυπολογίζονται οι τόκοι για το τεράστιο ελληνικό χρέος, που σύμφωνα με τις προβλέψεις του David Beim, καθηγητή Οικονομικών του Columbia University, θα αυξηθεί έως τα τέλη του έτους στο 171% του ΑΕΠ, από τα σημερινά επίπεδα του 157%. “Το συνολικό ζήτημα είναι ότι η κατάσταση του ελληνικού χρέους είναι εντελώς μη βιώσιμη”, λέει ο Beim, εκτιμώντας ότι ο γρηγορότερος τρόπος για να επιστρέψει η χώρα στην ευημερία είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βραζιλίας και του Μεξικού, οι οποίες κατά τη δεκαετία του 1980 κήρυξαν στάση πληρωμών στο χρέος τους.
2. Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει φέρει βαθύτερη ύφεση:
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ξοδεύει πολύ λιγότερα, όμως, το κόστος για την οικονομία είναι τεράστιο, αφού η ύφεση βρίσκεται στον έκτο χρόνο της. Όπως σημειώνει ο Jacob Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics, το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί σημαντικό -αν και κάπως τεχνικό- ορόσημο για όποια χώρα προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της, καθώς σηματοδοτεί ότι η χώρα αυτή δεν χρειάζεται να δημιουργεί νέα χρέη για να αποπληρώσει τα παλιά.
Ο Kirkegaard θεωρεί ότι το πλεόνασμα είναι μαι ένδειξη της δημοσιονομικής σταθεροποίησης που πλησιάζει για την Ελλάδα, και κατ΄ επέκταση αποτελεί καλή είδηση. Όμως, τονίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η οικονομία στο εξής. Με την ανεργία στο 27,6%, οι πιθανότητες επιστροφής στην ευημερία είναι αρκετά μακρινές.
3. Το πρωτογενές πλεόνασμα καθυστερεί το αναπόφευκτο:
Ακόμα και εάν ο προϋπολογισμός δεν πηγαίνει τόσο καλά όσο θέλει η Αθήνα να δείξει, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να το πει, σημειώνει το άρθρο. Και αυτό γιατί προσπαθεί να ενισχύσει τα επιχειρήματά της υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους από τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Εάν το πρωτογενές πλεόνασμα αυξηθεί περαιτέρω, αυτό καθιστά ελκυστικότερη τη χρεοκοπία. Και κάποιοι ειδικοί λένε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση.
Θερμά συγχαρητήρια προς τους φωστήρες της κυβέρνησης και εις ανώτερα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου