Σελίδες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

"ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Νέες "τρελές" αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες!

 
Μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση επιφέρει ο νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων με την τρέχουσα εμπορική αξία.
Τα στοιχεία από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία των αντικειμενικών τιμών που έχει επεξεργασθεί η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν μεγάλες αυξήσεις μέχρι και πάνω απο 100% στα ακίνητα σε «λαϊκές» και μεσαίες περιοχές εντός σχεδίου, καθώς και σε κατοικίες και οικόπεδα σε περιοχές της Αττικής, αστικά κέντρα της επαρχίας, τουριστικά και παραθαλάσσια μέρη και κυρίως νησιά, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας.
Ειδικότερα, οι αναπροσαρμογές θα είναι τριών ταχυτήτων, με αύξηση των αντικειμενικών αξιών 30%-50% στις λαϊκές συνοικίες, κυρίως της Αθήνας. Το σκεπτικό είναι ότι η τιμή ζώνης στις περιοχές αυτές είναι πολύ χαμηλότερη, όχι μόνο από την εμπορική τιμή αλλά και από το κόστος οικοδομής.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, «υπάρχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία 600 ευρώ το τ.μ. αλλά με το κόστος οικοδομής να ξεπερνά τα 800 ευρώ το τ.μ. Αυτό είναι μια στρέβλωση που θα διορθωθεί». Υποψήφιες για το «φορολογικό σοκ» είναι περιοχές όπως το Πέραμα, η Νίκαια, ο Περιστέρι, το Χαϊδάρι, ο Κορυδαλλός, η Δραπετσώνα, τα Ανω Λιόσια, η Ελευσίνα, όπου οι κατώτερες αντικειμενικές είναι κάτω από 1.000 ευρώ το τ.μ.
Μείωση 20%-40% στις τιμές ζώνης ακριβών περιοχών όπως η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη, η Βουλιαγμένη. Εκεί οι αντικειμενικές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις ισχύουσες εμπορικές. Για παράδειγμα, υπάρχουν σπίτια που φορολογούνται με αντικειμενική 8.800 ευρώ το τ.μ.
Σημειώνεται ότι οι τιμές θα εκτιναχθούν και σε οικόπεδα και αγροτεμάχια σε τουριστικές περιοχές και νησιά λόγω της ένταξης των ακινήτων στο σύστημα των αντικειμενικών και της εξομοίωσης τους με τις πραγματικές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου