Σελίδες

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Αγριο κυνηγητό από την Εφορία -Ποιους καλούν οι ΔΟΥ για επανέλεγχο

Αγριο κυνηγητό ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο τα στοιχεία που αναφέρουν στις φορολογικές τους δηλώσεις είναι αληθή.
Γι αυτό και οι περισσότεροι θα κληθούν από την Εφορία για επανέλεγχο. Ενδεικτικό είναι πως έως τώρα από τις δηλώσεις που έχουν γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Taxisnet οχτώ στους δέκα βλέπουν στην οθόνη του υπολογιστή να εμφανίζεται ειδικό μήνυμα με το οποίο καλούνται να προσέλθουν για έλεγχο στην αρμόδια ΔΟΥ. Εκκαθαριστικό εκδίδεται μόλις για το 10% των φορολογουμένων, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διασταυρώσεις των ποσών που δηλώνουν στην εφορία (εισοδήματα από ακίνητα κ.λπ.).
Οπως αναφέρει και το ΕΘΝΟΣ η κυβέρνηση θέλει από τη μια να σταλεί το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, όσο ψηλά και αν βρίσκεται -όπως φάνηκε και από το σημείωμα του Γιάννη Στουρνάρα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας-, και απ' την άλλη να ενισχυθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου προκειμένου να κλείσει η τρύπα στα έσοδα και να υπάρξουν και νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Ποιους καλεί η Εφορία για επανέλεγχο -Οι τέσσερις κατηγορίες
Το στοίχημα των ΔΟΥ είναι να μην μπορέσει φέτος κανένας από τους φορολογούμενους να «κλέψει» το Κατος. Γι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του ελέγχου τους και από το μικροσκόπιο τους θα περάσουν τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων.
  1. Οσοι εμφάνισαν υψηλά ποσοστά παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών. Οι περισσότεροι ειδοποιούνται πως εντός 15 ημερών θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή να προσέλθουν οι ίδιοι στην Εφορία.
  2. Οσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελεύθερα επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Θα κληθούν να υποβάλουν ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου.
  3. Οσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν ως αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημα τους να είναι αισθητά χαμηλότερο από τα έσοδα.
  4. Οι επιτηδευματίες και οι έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο για τον επανέλεγχο
Σχέδιο με εκτεταμένους ελέγχους κατά των φοροφυγάδων έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και μεταξύ άλλων προβλέπει:
  • Ελεγχος σε φυσικά πρόσωπα- μεγαλοοφειλέτες, τα οποία δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
  • Ελεγχος στις περισσότερες από 60.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων (αγοράς, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής) που κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Ελεγχος στο ΦΠΑ, όπου οι εισπράξεις είναι περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.,
  • Ελεγχος σε περίπου 2.000 εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
  • Ελεγχος σε 12.000 επιχειρηματίες στους οποίους δόθηκαν από το 2006 μέχρι το 2011 δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
  • Φύλλο και φτερό θα γίνουν τα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση παλαιότερης διάταξης για τον σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από τα αδιανέμητα κέρδη τους που στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν παράνομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το αιτιολογικό ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση.
  • Στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου θα βρεθούν δύο οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι ενώ δηλώνουν εισόδημα 10.453 ευρώ εισόδημα τα χρέη τους προς την εφορία φθάνουν τα 365 εκατ. ευρώ. Κανείς από τους δύο φορολογούμενους δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του.
  • Θα ακολουθήσουν άλλες 48 περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι δηλώνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ το χρόνο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν συνολικά χρέη 1 δισ. ευρώ

Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου