Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΟΓΑ: ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΨΗΦΙΖΕΤΑΙ Ή ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙΤΑΙ Αν χρωστάς έως 4.000 ευρώ διάβαινε στη σύνταξη


Ανοίγει ο δρόμος σε χιλιάδες οφειλέτες του ΟΓΑ προκειμένου να συμψηφίσουν τα χρέη τους και να συνταξιοδοτηθούν. Η δυνατότητα συμψηφισμού αφορά αγρότες που έχουν χρέη μέχρι 4.000 ευρώ και, σύμφωνα με οδηγία, τους παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού ή παρακράτησης των οφειλόμενων εισφορών από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης (βασικής και κύριας).

 Οι οφειλέτες του ΟΓΑ έχουν τη δυνατότητα να βγουν στη σύνταξη με συμψηφισμό χρεών Ειδικότερα, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα χορηγείται η σύνταξη αν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ.
Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα -και έως την εξόφλησή του- από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.
* Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μετά τις 28 Απριλίου 2013 (ημερομηνία έναρξης του νόμου), το ποσό των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών που μπορεί να συμψηφιστεί με το συνολικό ποσό της χορηγούμενης σύνταξης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ.
Αν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ, θα ενημερώνεται εγγράφως ο ενδιαφερόμενος, ότι για να εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης, το ποσό πέραν των 4.000 ευρώ πρέπει να καταβληθεί μέσω ΑΤΕ.
* Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υπεβλήθησαν πριν από τις 18-4-2013 και παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, για τη διαχείριση των οποίων έχει δημιουργηθεί αμφισβήτηση ως προς το χειρισμό τους, θα αντιμετωπιστούν ως ακολούθως:
- Οι υποθέσεις αυτές θα εξεταστούν κατά απόλυτη προτεραιότητα. Για κάθε υπόθεση θα γίνει υπολογισμός των χορηγούμενων ποσών συντάξεων από την έναρξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εφ' όσον το ποσό των οφειλόμενων εισφορών (ανεξάρτητα αν υπερβαίνει ή όχι τα 4.000 ―) μπορεί να συμψηφιστεί με το σύνολο των αναδρομικών συντάξεων, με μήνα ένταξης τον Οκτώβριο 2013, θα εκδίδεται απόφαση συνταξιοδότησης με χρέωση του οφειλόμενου ποσού.
- Εάν το ποσό της οφειλής δεν καλύπτεται από τις δικαιούμενες συντάξεις, αλλά και δεν απέχει σημαντικά ο μήνας κατά τον οποίο θα μηδενιστεί η οφειλή μέσω συμψηφισμού, οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι θα παραμένουν σε εκκρεμότητα.
 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου