Σελίδες

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΟΟΣΑ: Τουλάχιστον 28% η ανεργία στην Ελλάδα στο τέλος του 2014

 

Η ανεργία αναμένεται να φθάσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ στα τέλη του 2014 στην ευρωζώνη, κατά μέσον όρο στο 12,3% (+0,1% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2013), ενώ οι νέοι θα συνεχίσουν να πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.

Στην έκθεση αυτή ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τις «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών» μελών του. Ενώ η ανεργία αναμένεται να φθάσει ή ακόμη και να είναι υψηλότερο από το 28% στην Ισπανία και στην Ελλάδα, τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, στην Γερμανία αντιθέτως το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι πρόκειται να μειωθεί ακόμη και κάτω του 5%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό της ανεργίας επίσης εκτιμάται στην έκθεση ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω από το 7% στα τέλη του 2014.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση «Προοπτικές της απασχόλησης 2013», το μέσο ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, τις πλουσιότερες του πλανήτη, δεν αναμένεται να «μειωθεί παρά μόνο ελαφρά» κατά την διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, από το 8% τον Μάιο του 2013 στο 7,8% στα τέλη του 2014.

Συνολικά, περίπου 48 εκατ. πρόσωπα –ήτοι περίπου 16 εκατ. περισσότερα από ό,τι το 2007, πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης– δεν έχουν απασχόληση στην περιοχή του ΟΟΣΑ, στους κόλπους του οποίου ανήκουν περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι χώρες της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Ισραήλ.
Φέτος, ποσοστό ανεργίας κατώτερο του 5% καταγράφεται σε μόλις πέντε κράτη: την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

«Οι κοινωνικές πληγές που προκάλεσε η κρίση πολύ απέχουν από το να επουλωθούν. Πολυάριθμες χώρες μέλη μας είναι πάντοτε αντιμέτωπες με ένα αυξημένο και επίμονο ποσοστό ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων», σημείωσε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση Τύπου του οργανισμού που τον επικαλείται. Ο Γκουρία παρότρυνε τις χώρες μέλη του οργανισμού να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στα τέλη του Μαΐου, οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύτηκαν σε ένα «σχέδιο δράσης» για να «επιταχύνουν» τις προσπάθειές τους να «αντιμετωπίσουν την αυξημένη ανεργία των νέων και να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα», π.χ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτοντας πόρους για νέους άνεργους, ή λαμβάνοντας μέτρα για να μειωθεί η εγκατάλειψη των σπουδών.

Ο ΟΟΣΑ σημείωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα «επίπεδο δίχως προηγούμενο» σε πολυάριθμες χώρες, αρχής γενομένης από αυτές της νότιας Ευρώπης: πάνω από 60% στην Ελλάδα, 55% στην Ισπανία, περί το 40% στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου