Σελίδες

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Φέτος καταγράφονται στοιχεία από το κτηματολόγιο και άλλες πληροφορίες - φακέλωμα των ακινήτων εν όψει του νέου φόρου το 2014 Τα νέα στοιχεία που "ζητεί" το Ε9 για τα ακίνητα και πώς να το συμπληρώσετε


Νέος γύρος ταλαιπωρίας ξεκινά, εν μέσω θέρους, για 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το υπουργείο Οικονομικών τούς καλεί να δώσουν πρόσθετα στοιχεία για τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια που κατέχουν, μέσω ενός νέου εντύπου Ε9, το οποίο πρέπει να υποβάλουν όλοι ηλεκτρονικά έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Καλεί επίσης όσους νομιμοποίησαν το 2012 αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες παρεμβάσεις σε νόμιμα κτίσματα να δηλώσουν ξανά τα ακίνητα αυτά στο Ε9 του 2013, αναγράφοντας τις πραγματικές τους επιφάνειες και όχι μόνο τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στα συμβόλαια ή στις άδειες οικοδομής γράφει το money-money.gr.
Σημειωτέον ότι αυτό δεν ισχύει για το έντυπο Ε1, όπου τα ακίνητα γράφονται με τα αρχικά τετραγωνικά.
Στόχος του υπουργείου είναι να εμπλουτίσει με νέα πληροφοριακά δεδομένα το ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο» που έχει δημιουργήσει με βάση τα στοιχεία των εντύπων Ε9 των προηγούμενων ετών (2005-2012), ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το επόμενο έτος.
(Διαβάστε εδώ για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων)
Τα πρόσθετα στοιχεία που καλείται να δηλώσει ο φορολογούμενος, για κάθε κτίσμα, οικόπεδο εντός σχεδίου και εδαφική έκταση εκτός σχεδίου, είναι:
α) Ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (Κ.Α.Ε.Κ.). Εφόσον τα δηλωθέντα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης, ο φορολογούμενος καλείται να συμπληρώσει σε μια νέα στήλη του Ε9 τον Κ.Α.Ε.Κ., που είναι ένας μοναδικός για κάθε ακίνητο 12ψήφιος αριθμός, με τον οποίο γίνεται εύκολα και γρήγορα η αναζήτηση στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Κάθε ένα από τα ψηφία που τον αποτελούν προσδιορίζει συγκεκριμένη πληροφορία π.χ. Νομό στο οποίο βρίσκεται το γεωτεμάχιο, Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα ή Κοινότητα, τον «κτηματολογικό τομέα», την «κτηματολογική ενότητα» και τέλος τον αύξοντα αριθμό του γεωτεμαχίου εντός της ενότητας.
Εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο θα πρέπει λοιπόν φέτος να αναζητήσουν τους Κ.Α.Ε.Κ. και να τους αναγράψουν στο φετινό Ε9.
β) Το εάν το ακίνητο είναι ή όχι ηλεκτροδοτούμενο. Η πληροφορία αυτή ζητείται να συμπληρωθεί ακόμη και για τα αγροτεμάχια, τους αγρούς, τους βοσκότοπους και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων και τα στοιχεία τους αποτυπώνονται στο πίνακα 2 του Ε9.
γ) Ο «αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος». Ο αριθμός αυτός αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αποστέλλονται από τη ΔΕΗ ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Ο φορολογούμενος πρέπει να αναγράψει τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Αν το ακίνητο δεν έχει μετρητή κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό 999999999.

Πηγή:  newmoney.gr

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου