Σελίδες

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Νήσος του Πάσχα: Η επιστημονική απάντηση σε ένα άλυτο μυστήριο (vid)


H Νήσος του Πάσχα (Ράπα Νούι) είναι ένα απο τα νησιά της Πολυνησίας και βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, αφού απέχει 2,075 km απο το επόμενο πλησιέστερο κατοικημένο νησί. Το εντυπωσιακό όμως με τη Νήσο του Πάσχα είναι τα 887 τεράστια πέτρινα κεφάλια (τα επονομαζόμενα Μοάϊ) που κοιτούν προς τη θάλασσα και καλύπτουν μεγάλο μέρος του νησιού.

Τα Μοάϊ, ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων και βάρους 80 τόνων, χρονολογούνται ανάμεσα στο 1250 και 1500 και το πως μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν εκεί παρέμενε μυστήριο μέχρι πρόσφατα.
Από την ανακάλυψη της Νήσου του Πάσχα το 1722, από τον Ολλανδό θαλασσοπόρο Γιάκομπ Ρόγκεβεν, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι του νησιού, κατάφεραν να μεταφέρουν τα θεόρατα αγάλματα στις κορυφές του νησιού, ενω διάφορες θεωρίες μεταφυσικού περιεχομένου έχουν διατυπωθεί γύρω απο το θέμα.
Το μυστήριο έλυσαν δυο αμερικανοί επιστήμονες: Ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Χαβάης Τέρι Χαντ και ο ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια Καρλ Λίπο.
Κατασκεύασαν αντίγραφο αγάλματος, και με τη βοήθεια τριών ομάδων που είχαν δεμένο το άγαλμα με σχοινιά, το μετέφεραν όρθιο σε χωμάτινο δρόμο της Χαβάης, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα αγάλματα, τα οποία πιθανά κατασκευάστηκαν στο λατομείο που βρίσκεται στις ακτές του νησιού, μπορούσαν να μεταφερθούν όρθια μέχρι τη σημερινή τους θέση, χρησιμοποιώντας πρωτόγονα μέσα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας και των πειραμάτων που έκαναν οι δύο επιστήμονες συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο τους «Τα αγάλματα που περπατούσαν», τίτλος που προφανώς προκύπτει απο τον παράδοξο τρόπο με τον οποίο κίνησαν το άγαλμα και μπορείτε να δείτε στο βιντεο που ακολουθεί.
http://www.pinnokio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου