Σελίδες

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ Σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες


Σε αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα που τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών, καθώς οι αιτήσεις εγγραφής στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ξεπερνούν κατά πολύ τις θέσεις που υπάρχουν σε αυτούς.
Η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αλλεπάλληλα χτυπήματα στις λαϊκές οικογένειες, που αδυνατούν όχι μόνο να καλύψουν τα τροφεία στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς - γι' αυτό και η στροφή στους δημοτικούς - αλλά δεν πληρούν και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, ώστε να δικαιούνται να καταθέσουν την αίτησή τους για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Την ίδια στιγμή, τα κριτήρια που βάζουν οι δήμοι για να δεχτούν τα παιδιά (π.χ. οι γονείς να μην είναι άνεργοι) είναι τέτοια που αποκλείουν εκ των προτέρων παιδιά νέων ζευγαριών.
Από την άλλη, στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, πολλές μητέρες έχουν αποκλειστεί πριν καν μπουν στη διαδικασία της αίτησης. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής δημόσιες ή δημοτικοί υπάλληλοι, άνεργες που δεν μπορούν να προσκομίσουν την απαραίτητη από τον ΟΑΕΔ βεβαίωση, μετανάστριες που δουλεύουν στη μαύρη εργασία, μητέρες, σύζυγοι μικρέμπορου ή βιοτέχνη που βοηθούν στο μαγαζί. Επίσης, το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, έως δύο παιδιά, τις 35.000 ευρώ για τρία και τέσσερα παιδιά και τις 40.000 για πέντε και πάνω παιδιά.
Το αποτέλεσμα είναι περίπου δύο μήνες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η κατάσταση με τους παιδικούς σταθμούς να είναι εκρηκτική. Οι δημοτικοί υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Η συντριπτική δε πλειοψηφία επιβάλλει τροφεία, στα οποία πολλές οικογένειες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν καθώς στους περισσότερους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το ποσό των διδάκτρων για κάθε μήνα αγγίζει τουλάχιστον τα 100 ευρώ.
Εκτός το 50% των παιδιών στο Βόλο
Τεράστια είναι η έλλειψη θέσεων για τα βρέφη και τα νήπια στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών που παραχώρησαν την Τρίτη συνέντευξη Τύπου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Οπως ανέφερε η επικεφαλής του Συλλόγου Ρίτσα Κωττή, το πρόβλημα φέτος είναι εκρηκτικό, καθώς παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, αφού, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η επιλογή ιδιωτικού παιδικού σταθμού εγκαταλείπεται. Ταυτόχρονα, καταργήθηκαν τα επιδόματα του ΙΚΑ στα νέα ζευγάρια για παιδικό σταθμό, καθώς η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει τέτοιες παροχές.
Στη νέα περίοδο 2013 - 2014 θα φιλοξενηθούν στους 10 ή 11 σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ 530 ή το πολύ 580 παιδιά, είτε με την καταβολή τροφείων από τους γονείς, είτε με την επιδότηση των γονέων από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, ενώ στους τέσσερις βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΚΕΠΚΑ-ΔΙΕΚ θα φιλοξενηθούν περίπου 150 παιδιά και έτσι το σύνολο θα φτάσει τα 730 παιδιά, καλύπτοντας το 50% των πραγματικών αναγκών.
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου