Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πώς θα μείνουν εκτός Δημοσίου 6.000 άτομα Νόμος-εξπρές για τις απολύσεις συμβασιούχων

 

Χαράλαμπος Αθανασίου: Μπαίνει τέλος στις μακροχρόνιες προσωρινές διαταγές – Με αυτές, συμβασιούχοι κρατούσαν τη θέση για χρόνια μετά τη λήξη της σχέσης εργασίας

Τέλος στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου αναμένεται να βάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές, που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε αποφασισμένος να βάλει τέλος «στις προσωρινές διαταγές που αναστέλλουν τις απολύσεις» καθώς με αυτές πολλοί συμβασιούχοι του Δημοσίου μένουν στη θέση τους για χρόνια ακόμα και μετά τη λήξη της εργασιακής σχέσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το Εθνος, η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις.

Επί του παρόντος εκκρεμούν στη δικαιοσύνη περίπου 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων που έχει λήξει η σύμβασή τους και προσπαθούν να γυρίσουν στις θέσεις που κατείχαν με προσωρινές διαταγές.

Με τα νέα δεδομένα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα μείνουν εκτός Δημοσίου.

«Έχουμε ένα ζήτημα που δεν είναι μυστικό, με πολλούς εργαζόμενους που παίρνουν προσωρινές διαταγές και αναστέλλεται η απόλυσή τους» είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου στο ραδιόφωνο ΒΗΜΑfm και πρόσθεσε: «Δε λέω ότι πρέπει να απολυθούν, αλλά δεν μπορούν να παίρνουν προσωρινές διαταγές. Πρέπει να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων. Είμαι αποφασισμένος να δώσω τέλος. Δεν μπορεί να πηγαίνουν επί μακρόν οι προσωρινές διαταγές. Πρέπει να είμαστε μια ευνομούμενη Πολιτεία, ένα σοβαρό κράτος δικαίου και βεβαίως η προσωρινή διαταγή είναι ένας θεσμός που πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Πρέπει να βγει απόφαση. Απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής, και για να μην υπάρχει εκκρεμότητα για τους εργαζομένους, αν είναι να δικαιώνονται και για να γνωρίζει το κράτος τον προγραμματισμό του. Δεν μπορεί, δηλαδή, να είναι σε ομηρία και ο εργοδότης - ενδεχομένως το Δημόσιο - και ο εργαζόμενος. Πρέπει να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι υποθέσεις αυτές» τόνισε.
 http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου