Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΧΡΕΩΝ Πως μπορείτε να ρυθμίσετε τα χρέη σας έως 100 δόσεις - Όλη η εγκύκλιος

Της Μαρίας Βουργάνα
Μια άτυπη δήλωση «πόθεν έσχες» θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά οι οφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως και 100 μηνιαίες δόσεις.
Μαζί με την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στην εφορία ή το τελωνείο υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα αναγράψουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής). Όσοι δηλώσουν ανακριβή στοιχεία αυτομάτως θα βρεθούν εκτός ρύθμισης και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών.
Όπως προκύπτει από τη χθεσινή εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, με την οποία παρέχονται διευκρινήσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τις 31.12.2012, οι οφειλέτες του Δημοσίου για να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία όπως το μηνιαίο εισόδημά τους, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά τους. 

Αναλυτικά στην υπεύθυνη δήλωση που θα συνοδεύει την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση οι οφειλέτες του Δημοσίου αφού θα δηλώνουν ότι δεν έχουν καταδικαστεί και δεν τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα φοροδιαφυγής υποχρεούνται να εμφανίσουν:
  1. Στοιχεία δηλούμενου μηνιαίου εισοδήματος:
- Μηνιαίο καθαρό εισόδημα (ποσό)
- Πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις (από δάνεια κλπ)
- Αναμενόμενο (επιπλέον) μηνιαίο εισόδημα (περιγραφή, ποσό) όπως εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κλπ.

  1. Περιουσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα:
Ακίνητη περιουσία
  • Εφόσον τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) επί ακινήτων έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 οι οφειλέτες δεν θα χρειαστεί να τα δηλώσουν εκ νέου.
  • Για μη δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων όπως εμπράγματα δικαιώματα που αποκτήθηκαν πρόσφατα ή εμπράγματα δικαιώματα στο εξωτερικό για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν τα στοιχεία των ακινήτων (διεύθυνση, περιγραφή, εμπράγματο δικαίωμα, ποσοστό κυριότητας).
Μεταφορικά μέσα
- Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα κλπ εφόσον έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 δεν δηλώνονται ξανά.
- Για μη δηλωθέντα μεταφορικά μέσα που αποκτήθηκαν πρόσφατα θα δηλωθούν τα στοιχεία όπως είδος, αριθμός κυκλοφορίας ή νηολογίου, ποσοστό κυριότητας κλπ.
Λοιπά περιουσιακά στοιχεία
  • Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κλπ. Θα περιγράφεται το είδος, ο τίτλος, ο αριθμός χαρτοφυλακίου, η τρέχουσα αξία.
  • Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δηλωθεί το είδος συμμετοχής, το είδος της επιχείρησης κλπ.
  • Κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας όπως έργα τέχνης,συλλογές. Θα δηλωθεί το είδος, το πλήθος και η αξία.
Απαιτήσεις – άλλες περιπτώσεις
Θα δηλωθούν απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους.
Λογαριασμοί σε τράπεζες, ταμιευτήρια, ΕΛΤΑ και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Θα δηλωθούν αριθμοί λογαριασμών (ΙΒΑΝ).
Επίσης με την υπεύθυνη δήλωση ο οφειλέτης δηλώνει:
  • Τον αριθμό λογαριασμό (IBAN) με το οποίο θα συνδέσει την πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης.
  • Θα αποστείλει εντός μηνός τη βεβαίωση ανεξάρτητου εκτιμητή που απαιτείται για ποσό ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής άνω των 75.000 ευρώ.
  • Θα αποστείλει εντός μηνός δικαιολογητικά για την πλήρη διασφάλιση της οφειλής που απαιτείται για ποσό ρυθμιζόμενης βασικής οφειλής άνω των 300.000 ευρώ.
  • Έχει υποβληθεί αίτηση για κήρυξη της επιχείρησης σε πτώχευση, ή υπαγωγή της επιχείρησης σε διαδικασία πτώχευσης ή η υπαγωγή της επιχείρηση σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης.
Τα μυστικά
Την επιτάχυνση της διαδικασίας για την άρση του τραπεζικού απορρήτου προανήγγειλε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης. Κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είπε ότι με βάση τις προωθούμενες διατάξεις για την σύσταση του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση και συνεργασία των τραπεζικών υπηρεσιών στις ελεγκτικές αρχές όπως το ΣΔΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία».
Μυστικά και παγίδες της νέας ρύθμισης
Οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
  1. Η εφορία θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις μισθών ή συντάξεων ακόμα και όταν οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση είναι συνεπείς και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις. Θα μπορεί επίσης να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενείς κλπ) αλλά και όσων εμφανίζονται στην εφορία ως εγγυητές της οφειλής του φορολογούμενου. Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων.
  2. Εξόφληση οφειλών έως και 48 μηνιαίες δόσεις με μείωση προσαυξήσεων έως 50% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Στα 15 ευρώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης.
  3. Κατ' εξαίρεση, οι οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση των οφειλών τους σε περισσότερες από 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως καμία απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Προϋπόθεση είναι να αποδείξουν ότι αδυνατούν να συμμορφωθούν σε ρυθμίσεις που προβλέπουν έως και 48 δόσεις καθώς επίσης κι ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε περισσότερες δόσεις. Η δυνατότητα ρύθμισης σε περισσότερες από 48 δόσεις προβλέπεται μόνο για οφειλές που δεν προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα ή προέρχονται από επαγγελματική δραστηριότητα η οποία έχει διακοπεί.
  4. Έως τις 18 Ιουλίου 2013 η αίτηση υποβάλλεται και οι καταβολές διενεργούνται στην αρμόδια υπηρεσία. Μετά τις 18 Ιουλίου οι μηνιαίες δόσεις πρέπει να εξοφλούνται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Ρύθμιση εξόφλησης οφειλών έως 100 δόσεις για φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος ως ακολούθως :
- 5% για δηλούμενο μηνιαίο εισόδημα μέχρι 500 ευρώ και πάντως όχι κάτω των 15 ευρώ,
- 6% για μηνιαίο εισόδημα 501-1.000 ευρώ.
- 7% για μηνιαίο εισόδημα 1.001 - 1.500 ευρώ,
- 10% για μηνιαίο εισόδημα 1.501 - 2.000 ευρώ,
- 20% για μηνιαίο εισόδημα 2.001 - 5.000 ευρώ
- 30% για μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου