Σελίδες

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Στις αποδοχές του 2012 συνυπολογίζονται μισθοί που εισπράχθηκαν πέρυσι αλλά αφορούν παλαιά δεδουλευμένα

ΣΤΙΣ αποδοχές του 2012 θα συμπεριληφθούν και τυχόν μισθοί που εισπράχθηκαν το έτος αυτό αλλά αφορούν δεδουλευμένα παλαιότερων ετών.
Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το πώς θα πρέπει να δηλωθούν μισθοί που αφορούν το 2011 αλλά εισπράχθηκαν μέσα στο 2012. Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει: «Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να αναγράφει διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που λαμβάνουν οι μισθωτοί τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012, ώστε οι εν λόγω αποδοχές να φορολογηθούν στο έτος που θα εισπραχθούν».

Όπως διευκρινίζεται: «Με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως αυτές ισχύουν μετά την ψήφιση του Ν. 4110/2013 «Ρυθμίσεις θεμάτων στη φορολογία εισοδήματος», ορίζεται ότι ειδικά για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2012 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε έτος μεταγενέστερο από τις επιχειρήσεις στις οποίες απασχολείται και ακόμα και αν έγινε επίσχεση εργασίας από τους μισθωτούς ή ο εργοδότης κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο για την ανωτέρω διαχειριστική χρήση».

Κλειδάριθμοι

Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τις επόμενες ημέρες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι θα πρέπει να στηθούν στις ουρές των εφοριών για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ξεκαθαρίζεται ότι φέτος η ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο και μετά από έγκριση του εφόρου οι ΔΟΥ θα δέχονται δηλώσεις σε έντυπη μορφή. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου θα ταλαιπωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι πέρυσι είχαν μάθει να τις συμπληρώνουν σε έντυπη μορφή και να τις καταθέτουν αυτοπροσώπως ή να τις αποστέλλουν ταχυδρομικά στις αρμόδιες ΔΥΟ. Οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν είτε να απευθυνθούν σε λογιστές για τη διεκπεραίωση της δήλωσής τους, καταβάλλοντας όμως αντίτιμο 40-50 ευρώ, είτε να προσέλθουν οι ίδιοι στα ΚΕΠ προκειμένου να πιστοποιηθούν στην υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων και στη συνέχεια να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ για να παραλάβουν τους λεγόμενους κλειδαρίθμους που απαιτούνται για την απόκτηση πρόσβασης στο Taxisnet. Αυτό θα τους υποχρεώσει να υποστούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς θα απαιτηθεί να στηθούν σε ουρές στα Τμήματα Μητρώου των ΔΟΥ.

Όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση:

1. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου.

2. Η ηλεκτρονική υποβολή ισχύει για δηλώσεις που υποβάλλονται είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή-φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, η οποία εξουσιοδότηση θα αφορά τη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 (όπως έχουν ενημερωθεί από τα αρχεία της ΓΓΠΣ) και το Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες taxisnet. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς το λογιστή.

3. Οι δηλώσεις για τους αποβιώσαντες υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της ΔΟΥ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.

4. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη ΓΓΠΣ ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ σε εξαιρετικές περιπτώσεις ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

5. Οι κωδικοί των χρηστών του taxisnet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30ή Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.

6. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες ΔΟΥ.
 http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου