Σελίδες

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Τα ψιλά γράμματα της νέας ρύθμισης δανείων

ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
«Ψαλιδισμένη» σε σχέση με τις προσδοκίες που είχε αρχικώς καλλιεργήσει η κυβέρνηση είναι η νέα ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες, η οποία αφορά τελικώς μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια.
Καταναλωτικές οργανώσεις μιλούν για εμπαιγμό των δανειοληπτών, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει πως η ρύθμιση που προωθείται είναι «ένα βήμα μπροστά» σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα, εννοώντας προφανώς το πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, στη νέα ρύθμιση αναμένεται να ενταχθούν περίπου 200.000 δανειολήπτες, ενώ ακόμη πιο μικρό «καλάθι» κρατούν οι ενώσεις καταναλωτών, καθώς οι προϋποθέσεις ένταξης είναι ιδιαίτερα αυστηρές, αφού εξαιρείται η πλειοψηφία των νοικοκυριών που είναι στο «κόκκινο» και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις οφειλές. Η ρύθμιση αφορά μόνο ενήμερα –δηλαδή μη ληξιπρόθεσμα- δάνεια, για τα οποία μάλιστα έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτών θα εξακολουθήσει να επιβαρύνεται με το επιτόκιο που προέβλεπε η αρχική δανειακή σύμβαση που έχουν συνάψει με την τράπεζα. Η ανάσα θα έρθει από τη μείωση της μηνιαίας δόσης, η οποία δε θα ξεπερνά το 30% του μισθού.
Για «ρύθμιση-ομπρέλα», που αφορά «τα νοικοκυριά που δε δανείστηκαν αλόγιστα και επλήγησαν από την κρίση τα τελευταία χρόνια», έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προανήγγειλε και αλλαγές στον «Τειρεσία». Συγκεκριμένα, προωθείται βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, έτσι ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.

Ποιους αφορά
Δικαίωμα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο), αλλά και άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κ.λπ.) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα. Επιπλέον το παραπάνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Στη ρύθμιση υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.
Προϋποθέσεις υπαγωγής
Για να υπαχθεί ένα νοικοκυριό στο νέο πρόγραμμα προστασίας δανειοληπτών, θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά τα εξής:
1. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ.
2. Το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.
3. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
Διάρκεια και δόσεις
Η υπαγωγή στη ρύθμιση προβλέπει:
-Περίοδο χάριτος 48 μηνών.
-Αμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.
-Η δόση καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.
-Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ' ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης, χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.
Ειδικότερα:
-Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.
-Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, με το πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους οφειλέτες δημιουργείται ένας μηχανισμός αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων που βασίζεται αποκλειστικά στην τρέχουσα οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη και όχι σε αυτήν που βρισκόταν κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με το πιστωτικό ίδρυμα. Οπως εξηγούν, η μηνιαία καταβολή για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα μόνο, με εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης – υποθήκης) πάνω στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη, μειώνεται στο 30% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος. Επίσης, παρέχεται στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό μια μακρά περίοδος διευκόλυνσης, τεσσάρων ετών, η οποία είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που οι τράπεζες παρέχουν σήμερα στις δικές τους ρυθμίσεις.
Επίσης, για διάστημα τεσσάρων ετών ο δανειολήπτης εξασφαλίζεται, ακόμη και στην περίπτωση που τα εισοδήματά του μειωθούν, αφού η δόση του θα προσαρμοστεί αναλόγως. Για το διάστημα των τεσσάρων ετών, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στις αναπροσαρμοσμένες υποχρεώσεις του, παραμένει ενήμερος, χωρίς καμία επίπτωση στο παρόν και στο μέλλον της πιστοληπτικής του ικανότητας, και συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όλες τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στην ειδική ρύθμιση για τα νοικοκυριά με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, κάτω των 15.000 ευρώ, στα οποία η προσαρμογή της δόσης θα υπολογίζεται με μέγιστο επιτόκιο 0,75% + Βασικό Επιτόκιο ΕΚΤ (1,5%), έτσι ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνσή τους με τόκους κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος.
Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και ειδικά προνόμια για τους ανέργους, με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, στους οποίους, εκτός από όσα προβλέπονται γενικά, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος. Παρέχεται έτσι ένα σημαντικό διάστημα ανακούφισης μέχρι την οικονομική του ανάκαμψη και την ομαλή επιστροφή του στην οικονομική δραστηριότητα.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και για τον τρόπο με τον οποίο τα πιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίζουν οφειλέτες που έχουν υποστεί βίαιη μεταβολή εισοδημάτων, ανεξάρτητα από το εάν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο παρόν πρόγραμμα. Στα «συν» του προγράμματος είναι πως εισάγεται νομοθετικά ένας προκαθορισμένος, για όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, τρόπος ρύθμισης οφειλών, μειώνοντας δραστικά την πιθανότητα αδικαιολόγητων αποκλεισμών και περιττής γραφειοκρατίας.
http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου