Σελίδες

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Πως δηλώνουμε φέτος τους φιλοξενούμενους


   Στον πίνακα 2 του φετινού Ε1 η ΑΑΔΕ πρόσθεσε για πρώτη φορά κωδικούς που πρέπει να συμπληρωθούν από όσους φορολογούμενους «φιλοξενούν» στις κύριες κατοικίες τους άτομα τα οποία δεν είναι «εξαρτώμενα μέλη» των οικογενειών τους.


Συγκεκριμένα, στην 1η σελίδα του εντύπου, στον πίνακα 2, όπου συμπληρώνονται διάφορα χρήσιμα πληροφοριακά στοιχεία, προστέθηκε η παράγραφος 20 με τους κωδικούς 007 και 008, όπου ο υπόχρεος και η σύζυγος ή συμβία, αντίστοιχα, πρέπει να δηλώσουν αν «φιλοξενούν» στην κύρια κατοικία τους άτομα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Ο λόγος για τον οποίο προστέθηκαν οι κωδικοί αυτοί είναι για να παρασχεθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να εντοπίσουν μέσω διασταυρώσεων στοιχείων με τις δηλώσεις όσων δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» τις περιπτώσεις των φορολογουμένων εκείνων οι οποίοι δηλώνουν ψευδώς ότι «φιλοξενούνται» σε σπίτια συγγενών ή φίλων, προκειμένου:

- Να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες τους. Οποιος συμπληρώνει έναν από τους κωδικούς 092, 094 ή 096 του εντύπου Ε1, δηλώνοντας «φιλοξενούμενος», δεν βαρύνεται με το τεκμήριο διαβίωσης της κύριας κατοικίας, κάτι που αυτομάτως σημαίνει και μείωση της φορολογητέας ύλης. Οσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα γνωρίζουν ότι το τεκμήριο της κατοικίας μπορεί να τους επιβαρύνει με πρόσθετους φόρους και γι’ αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν,

-Να συμβάλουν στο να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες των σπιτιών το φόρο στο εισόδημα από ενοίκια. Με τη δήλωση «φιλοξενίας» δηλώνονται και ο ΑΦΜ του ατόμου που «φιλοξενεί», η επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο γίνεται η «φιλοξενία» και οι μήνες της «φιλοξενίας». Δεν δηλώνεται όμως η διεύθυνση του ακινήτου. Ως εκ τούτου ένας ενοικιαστής που θα εμφανιστεί ως «φιλοξενούμενος» του ιδιοκτήτη θα τον απαλλάξει και από το φόρο εισοδήματος 15% έως 45% για τα ενοίκια που του δίνει!
                                                                                                             Ελεύθερος Τυπος       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου