Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014

Πώς να βγάλεις φορολογική ενημερότητα από τον καναπέ σου ακόμη και αν χρωστάς

Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την έκδοση της ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας. Η νέα εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη, αναμένεται να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερη …πελατεία.
Ενώ μέχρι σήμερα ηλεκτρονική ενημερότητα μπορούσαν να εκδώσουν μόνο όσοι δεν είχαν ούτε ένα ευρώ χρέος στην εφορία, από εδώ και στο εξής οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται. Ακόμη και αν κάποιος χρωστάει, θα μπορεί να πάρει ενημερότητα. Το νέο τοπίο, όπως θα διαμορφωθεί από αύριο, έχει ως εξής:
· Κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει την αιτία για την οποία ζητά την έκδοση της φορολογικής ενημερότητας. Επίσης, θα πρέπει να δηλώνει τον φορέα κατάθεσης του αποδεικτικού σε περίπτωση που η αιτία έκδοσης αφορά σε είσπραξη χρημάτων.
· Όταν δεν υπάρχει κανένα χρέος, η ισχύς της ενημερότητας θα είναι δίμηνη και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους εξής λόγους:
o Είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου (πλην κεντρικής κυβέρνησης)
o Για κάθε νόμιμη χρήηση εκτός είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτου
o Για μεταβίβαση ακινήτου
o Για είσπραξη χρημάτων από φορείς κεντρικής κυβέρνησης.
Για το αν υπάρχουν χρέη ή όχι, κατά την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας, θα εξετάζονται εκτός από τις ατομικές οφειλές και τα χρέη συνυπευθυνότητας, συνυποχρέωσης, τα κληρονομικά και οι οφειλές των συζύγων ενώ η έκδοση της ενημερότητας θα γίνεται με ευθύνη του φορολογούμενου όσον αφορά στο ζήτημα της αιτίας έκδοσης.
Για τους οφειλέτες, η ενημερότητα θα εκδίδεται με βάση τις ακόλουθες διαδικασίες:
1. Έκδοση ενημερότητας για όσους έχουν οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες
Μπορεί να εκδοθεί ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα για την είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου (πλην κεντρικής κυβέρνησης) και για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτου
2. Έκδοση ενημερότητας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τις οποίες έχουν εντάξει σε ρύθμιση (την οποία και τηρούν). Και πάλι εκδίδεται ενημερότητα διάρκειας ενός μήνα η οποία όμως μπορεί να εκδοθεί μόνο για κάθε νόμιμη χρήση εκτός της είσπραξης χρημάτων και της μεταβίβασης ακινήτου
3. Έκδοση ενημερότητας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 30 ευρώ. Ο ενδιαφερόμενος παίρνει ενημερότητα μηνιαία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεταβίβαση ακινήτου και για είσπραξη χρημάτων από φορείς του δημοσίου (πλην κεντρικής κυβέρνησης) και για κάθε νόμιμη χρήση πλην της είσπραξης χρημάτων και μεταβίβασης ακινήτου.
http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου