Σελίδες

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν «φουσκωμένη» και τη δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ

Χωρίς προβλήματα θέλει το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρωθεί η επανεκκαθάριση για περίπου 1.300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνους, πολύτεκνους ή ανάπηρους, που δικαιούνται είτε μείωση φόρου κατά 50% είτε πλήρη απαλλαγή.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι η διαδικασία επανυπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα δεν είναι απλή και είναι πολύ πιθανόν χιλιάδες ιδιοκτήτες, που περιμένουν μείωση του φόρου κατά 20% είτε να πρέπει να πάνε στις εφορίες είτε να πληρώσουν τουλάχιστον μια ακόμα "φουσκωμένη" δόση.
Όσοι δεν δήλωσαν το "κενό" ακίνητο και στο Ε9, όπως είχαν υποχρέωση για πρώτη φορά φέτος, θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η εφαρμογή του TAXIS για να υποβάλουν διορθωτική δήλωση και να υπολογιστεί εκ των υστέρων η μείωση φόρου.
Για όσους προκύπτει επιστροφή φόρου πάνω από 300 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία τους όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά, με τα οποία θα πιστοποιηθεί η διαφορά φόρου.
Για όσους δεν είχαν ποτέ δικό τους ρεύμα, αφού μπορεί να είχαν κοινό ρολόι πιθανώς με κάποιον συγγενή τους, το σύστημα δεν μπορεί να διαγνώσει εάν το ακίνητο ήταν μη ηλεκτροδοτούμενο το 2013. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Περιφέρεια.
Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και για όσους έχουν τη ψιλή κυριότητα ακινήτου, αφού από τη στιγμή που δεν υποχρεούνται να υποβάλουν Ε2, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να τους εντοπίσει και να τους μειώσει αυτομάτως το φόρο.
Οι διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα, με τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, με φόντο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 30% από το 2015.
Επί του παρόντος οι αριθμοί δείχνουν ότι οι φόροι στα ακίνητα αντιστοιχούν πλέον στο 4,3% της φορολογίας, από 1,3% το 2010, φτάνοντας στο 1,4% του ΑΕΠ, από 0,4% το 2010.
Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν άλλο από τον τρόπο που υπολογίζονται αυτοί οι φόροι, αφού χρησιμοποιούνται οι αντικειμενικές αξίες, που παραμένουν "παγωμένες" στα επίπεδα του 2007, όταν οι εμπορικές τιμές έχουν μειωθεί κατά 36,4% μέσα στην τελευταία πενταετία.
Πηγή: Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου