Σελίδες

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Φυσικό αέριο χωρίς έγκριση από τη γ.σ. και… κοινόχρηστα!



«Ελεύθεροι» θα είναι πλέον οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών να εγκαταστήσουν αυτόνομα συστήματα φυσικού αερίου στην ιδιοκτησία τους, χωρίς να απαιτείται η έγκριση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου.

Το σημαντικότερο όμως είναι -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- ότι στη ρύθμιση προβλέπεται πως όσοι ήδη έχουν εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου στο διαμέρισμά τους, αλλά και όσοι θα εγκαταστήσουν από εδώ και πέρα, δεν θα υποχρεούνται στις κοινόχρηστες χρεώσεις των κεντρικών θερμάνσεων των πολυκατοικιών τους. 
Με τη ρύθμιση καταργείται η υφιστάμενη υποχρέωση για έγκριση από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (50%+1) για την αυτόνομη σύνδεση με φυσικό αέριο διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, ανεξαρτήτως καυσίμου (πετρελαίου ή φυσικού αερίου). 
Ετσι, θα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να αποκόπτονται από το δίκτυο της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο και να εγκαθιστούν μικρούς λέβητες φυσικού αερίου που θα καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες, χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση της πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μοναδική προϋπόθεση για την εγκατάσταση ανεξάρτητου καυστήρα φυσικού αερίου θα είναι η ύπαρξη δικτύου της ΕΠΑ στην οδό όπου βρίσκεται η πολυκατοικία. 
Οπως έχει ήδη γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, πρόκειται για αυτόνομη ανεξάρτητη θέρμανση με φυσικό αέριο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μαγείρεμα, αλλά και για ζεστό νερό, την οποία μπορούν να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. 
Η ίδια εγκατάσταση, εκτός από θέρμανση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 
Η εγκατάσταση δεν απαιτεί μεγάλους χώρους, καθώς το σύστημα λειτουργεί με μία μικρή συσκευή, στο μέγεθος air condition, που τοποθετείται στις βεράντες ή στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων. Υπάρχουν, ωστόσο, και συστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν και μέσα στα διαμερίσματα, για εξοικονόμηση χώρου, καθώς είναι εντελώς αθόρυβα. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυρίως σε κατοικίες που δεν διαθέτουν βεράντες ή μπαλκόνια.
Το κόστος του συστήματος, μαζί με την εγκατάσταση, κυμαίνεται από 600 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα της συσκευής. Καθίσταται σαφές ότι η απόσβεση του κόστους γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο είναι κατά περίπου 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθεί σε νεοανεγειρόμενες πολυκατοικίες και οροφοδιαμερίσματα. 
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς πολλές πολυκατοικίες δεν προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου και αρκετοί ιδιοκτήτες στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ή σε κλιματιστικά.

Νέα επιβάρυνση
Ενα νέο τέλος, εν τω μεταξύ, έρχεται να επιβαρύνει από φέτος τους λογαριασμούς φυσικού αερίου. Πρόκειται για το «μοναδιαίο τέλος ασφαλείας», το οποίο επιβάλλεται για τη διασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου σε περιόδους κρίσης. 
Στόχος είναι να συγκεντρωθεί κατ’ ανώτατο όριο, στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, το ποσό των 9,8 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιμεριστεί στους καταναλωτές, με τα νοικοκυριά να πληρώνουν τη «μερίδα του λέοντος», που μεταφράζεται σε 48 λεπτά ανά 1.000 κιλοβατώρες κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι στην Αττική σήμερα η χρέωση του φυσικού αερίου μαζί με τους φόρους ανέρχεται σε 0,06911 ευρώ ανά κιλοβατώρα ή 69,11 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες. 
H υψηλότερη χρέωση, τα 0,48 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες, προορίζεται για τους οικιακούς καταναλωτές, στη λογική ότι ανήκουν στην «προστατευμένη» ομάδα χρηστών, για την οποία διασφαλίζεται η παροχή αερίου σε περίοδο κρίσης, εκτός ακραίας κατάστασης. Για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ανέρχεται σε 0,18 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΓΙΑΚΗΣ
mmygiakis@e-typos.com

http://www.e-typos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου