Σελίδες

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Αίτημα να ελέγχει ο Άρειος Πάγος τις αποζημιώσεις για ηθική βλάβη

Μεταστροφή της νομολογίας ώστε να μπορεί να ελεγχθεί το ύψος των αποζημιώσεων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια της χώρας ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

   Η Ευ. Κουτζαμάνη υποστήριξε στην Ολομέλεια ότι ο Άρειος Πάγος οφείλει να εξετάζει εάν κατά την επιβολή των αποζημιώσεων τηρήθηκε η συνταγματική αρχής της αναλογικότητας.
 
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει πάγια την νομολογία της ότι δεν μπορεί να ελέγχει το ύψος των αποζημιώσεων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια, όμως μπορεί να ελεγχθεί μόνο εάν νόμιμα επιβλήθηκαν οι αποζημιώσεις.
 
Την ολομέλεια την απασχόλησαν δύο περιπτώσεις εκκοκκιστικών εταιρειών που το Εφετείο επιδίκασε στη μια ένα εκατ. ευρώ και στην άλλη 700.000 ευρώ, αποζημίωση ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από Τράπεζα.
 
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η Τράπεζα σταμάτησε για ένα χρόνο να χορηγεί εγγυητικές επιστολές στις δύο εταιρείες, με συνέπεια να υποστούν οικονομική ζημιά, λόγω της παύσης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
 
Η κυρία Κουτζαμάνη, υποστηρίζει ότι το Εφετείο με το να επιδικάσει μεγάλα ποσά αποζημιώσεων υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και πρέπει ο Άρειος Πάγος να μπορεί να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά και να ελέγχει εάν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας.
 
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου