Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

Αλλάζει ο χάρτης της Ελλάδας για να έρθουν επενδύσεις - Χιλιάδες στρέμματα του Δημοσίου θα αποδοθούν σε ιδιώτες που τα κατέχουν εδώ και δεκαετίες - Με 500 ευρώ το στρέμμα η εξαγορά Σε ιδιώτες 30.000 καταπατημένα ακίνητα και κτίσματα - Ρύθμιση-σκούπα στα πρότυπα των αυθαιρέτων

του Κωστή Χ. Πλάντζου
Ολόκληρα χωριά αλλά και 13.000 χιλιόμετρα παραλίας μπαίνουν άμεσα στον χάρτη της Ελλάδας με νομοσχέδιο που θέτει σε δημόσια διαβούλευση και θα καταθέσει μετά το Πάσχα για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να έρθουν επενδύσεις, αλλά και την απόδοση με κοινωνικά κριτήρια εκτάσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες που τα κατέχουν εδώ και δεκαετίες, δίνοντας τέλος στο καθεστώς αμφισβήτησης και αβεβαιότητας που επικρατεί εδώ και χρόνια για τους τίτλους τους. Αν στα ακίνητα που θα εξαγοράσουν οι ιδιώτες υπάρχουν κτίσματα, αυτά θα μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Με την απόδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιώτες επιδιώκεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έως και 200 εκατ. ευρώ στη διετία 2014-2015, που θα καλύψουν μέρος του δημοσιονομικού κενού προς αποφυγήν πρόσθετων μέτρων, όπως πιέζει η τρόικα.
Η εξαγορά των εδαφικών εκτάσεων θα γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με εκπτώσεις 20%, χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις και εξαιρέσεις που προέβλεπαν παλαιότεροι νόμοι (Ν.719/79) που άφηναν «εκτός νυμφώνος» εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες και ολόκληρα χωριά της ελληνικής περιφέρειας.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, θα γίνει και χάραξη του αιγιαλού. Από τα 14.880 χιλιόμετρα του θαλάσσιου μετώπου μέχρι σήμερα μόνο το 8% έχει καθοριστεί, με συνέπεια να μπλοκάρουν οι επενδύσεις και να δημιουργείται μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για κατοίκους στα νησιά.
Νόμιμα τα καταπατημένα
Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει τέλος στις αντιδικίες με τους πολίτες, που χρονολογούνται από το 1884. Υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια στρέμματα γης του Δημοσίου κατέχονται και διεκδικούνται από ιδιώτες. Σε αυτά έχουν πλέον δημιουργηθεί ολόκληρα χωριά ή ακόμα και πόλεις.
Για παράδειγμα, το 1/3 της Ρόδου θεωρείται ακόμα δημόσια έκταση, χωρίς να έχουν δικαίωμα ιδιώτες να ασκούν δικαιοπραξίες.
Το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπόρεσε ποτέ να υπερασπιστεί και να διαχειριστεί επαρκώς τις εκτάσεις αυτές. Ούτε προνόησε όμως για τις στεγαστικές ανάγκες πληθυσμών ολόκληρων, τις οποίες τελικά κάλυψαν αυθαίρετα μόνοι τους. Ετσι, η είσπραξη προστίμων ή η απομάκρυνση των ιδιωτών κρίνεται ασύμφορη γιατί κοστίζει πολλά στο κράτος, ενώ δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.
Ποιοι και πώς θα εξαγοράσουν ακίνητα
Το νέο πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών καθορίζει τους όρους απόκτησης νόμιμων τίτλων από ιδιώτες για τις «διακατεχόμενες» εκτάσεις του Δημοσίου, το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο με δύο τρόπους:
■ Αμεσα ως τίμημα εξαγοράς.
■ Κάθε χρόνο με επιπλέον έσοδα από φόρους περιουσίας και μεταβίβασης που σήμερα δεν εισπράττει από τους καταπατητές.
Βασική προϋπόθεση για υπαγωγή μιας έκτασης στη ρύθμιση είναι να αποδεικνύεται η κατοχή είτε με μαρτυρίες είτε με επίσημα έγγραφα (π.χ. πρωτόκολλα αποβολής, επιβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης κ.λπ.).
Από 500 ευρώ το στρέμμα
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για εκτός σχεδίου εκτάσεις με αντικειμενική αξία 4 ευρώ το μέτρο κατά μέσο όρο. Εκτιμάται ότι το ποσό εξαγοράς θα ξεκινά από 500 ή 600 ευρώ το στρέμμα, θα κυμαίνεται γενικά στα 3.000-5.000 ευρώ, αλλά θα φτάνει και πολύ υψηλότερα ως προς την εμπορική αξία για περιοχές όπως η Μύκονος. Το τίμημα θα προκύπτει και χαμηλότερα της αντικειμενικής για πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι:
■ Ως τίμημα θα ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
■ Για ακίνητα με κατοικίες ή κτίσματα, η έκταση που απαιτείται κατ’ ελάχιστο για να υπάρχει νόμιμη δόμηση (π.χ. με αρτιότητα στα 4 στρέμματα) θα προσφέρεται σε χαμηλή τιμή.
■ Οποιος επιθυμεί θα μπορεί να εξαγοράσει και γειτονικά ακίνητα που συνορεύουν με το δικό του, ειδικά αν τα χρειάζεται για να συμπληρώσει αρτιότητα ώστε να μπορεί να χτίσει.
■ Η τιμή εξαγοράς μπορεί να μειωθεί 20% της αντικειμενικής αξίας για πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ενώ θα δοθούν και πολλές ευκολίες πληρωμής, δηλαδή εξόφληση σε πολλές δόσεις. Θα επιλεγούν με βάση τα κοινωνικά κριτήρια φορολόγησης του ΕΝΦΙΑ (άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι).
Και για τους ιδιώτες όμως υπάρχει ισχυρό κίνητρο γιατί η ρύθμιση τους προσφέρει τη δυνατότητα αποκατάστασης οικογενειακών περιουσιών και κληρονομιών, ενώ μπορεί να αποδώσει και ως επένδυση. Για παράδειγμα, ακίνητο στα Δωδεκάνησα που εκποιήθηκε με τον Ν.719/77 το 1996 αντί 150.000 δραχμών (440 ευρώ) πουλήθηκε το 2003 από τον ιδιώτη αντί 800.000 ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου