Σελίδες

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ρεκόρ διώξεων από τις εφορίες Μία κατάσχεση κάθε 30 δευτερόλεπτα!

Του Κωστή Χ. Πλάντζου
Εισπρακτική φρενίτιδα έχει καταλάβει το υπουργείο Οικονομικών, που έβαλε σκοπό να ξετινάξει όσους δεν πληρώνουν την Εφορία. Μόνο μέσα στον μήνα Ιανουάριο οι εφορίες προχώρησαν σε 17.365 κατασχέσεις και άδειασαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων οφειλετών. Κατά μέσο όρο, οι εφορίες προχωρούν σε 700 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη μέρα. Οι κατασχέσεις χρημάτων στις τράπεζες γίνονται από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι, δηλαδή στις 5,5 ώρες αναλογούν 160 κατασχέσεις την ώρα. Με τέτοιους ρυθμούς, η Εφορία μπορεί να κάνει 10 «αναλήψεις» από λογαριασμούς οφειλετών κάθε τρία λεπτά (ή μία κάθε 30 δευτερόλεπτα) λειτουργίας του συστήματος πανελλαδικά.

Μέσα σε έναν χρόνο οι κατασχέσεις τριπλασιάστηκαν αφού τον Ιανουάριο του 2013 είχαν γίνει μόλις 5.871 (αύξηση 195,7%).
Με το μαστίγιο των κατασχέσεων, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν, θέλοντας και μη, στην Εφορία περί τα 260 εκατ. ευρώ για χρέη τους στο Δημόσιο.
«Ο,τι δεν εισπράττεται, κατάσχεται»!
Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πάρει φωτιά σπάζοντας κάθε ρεκόρ σε διώξεις και κατασχέσεις εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Στόχος του υπουργείου είναι να συντμηθούν και άλλο οι ρυθμοί από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα το νέο σύστημα ηλεκτρονικής κοινοποίησης της κατάσχεσης, το οποίο αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ».
Πρωταθλήτρια στη διενέργεια κατασχέσεων εις χείρας τρίτων αναδεικνύεται η Α’ ΔΟΥ Αθηνών. Τον Ιανουάριο διέταξε να γίνουν 3.401 κατασχέσεις αμοιβών, ενοικίων και υπολοίπων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ πέρυσι είχε τον αντίστοιχο μήνα μόλις 33! Κάθε λεπτό στο ωράριο λειτουργίας του συστήματος γινόταν μία κατάσχεση (ή 136 κάθε εργάσιμη μέρα)!
Στην Καλαμάτα η τοπική ΔΟΥ έκανε 1.463 κατασχέσεις χρηματικών ποσών σε βάρος οφειλετών, ενώ τον Ιανουάριο πέρυσι είχε μόλις 131. Και εδώ δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο οι κατασχέσεις δεκαπλασιάστηκαν!
Δεν βρίσκουν να εισπράξουν
Ο,τι μέσο κι αν χρησιμοποιούν όμως, οι εφορίες δύσκολα καταφέρνουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φτωχοί βιοπαλαιστές δεν έχουν να πληρώσουν ούτε 100 ευρώ τον μήνα για δόσεις στην Εφορία. Μόλις ένας στους 10 οφειλέτες καταφέρνει να κάνει ρύθμιση για τα χρέη του και, αμέσως μετά, ένας στους 10 τη χάνει γιατί δεν έχει να πληρώσει.
«Λεφτά υπάρχουν» μόνο αν κάνει σοβαρή δουλειά η «Εφορία των πλουσίων», δηλαδή το περιβόητο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Τα 62 δισ. ευρώ που συνολικά χρωστούν στην Εφορία οι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να εισπραχθούν αν δίνουν 60-70 ευρώ τον μήνα ο καθένας, όπως συνήθως συμβαίνει. Η μόνη διέξοδος πλέον για να μπορέσει να εισπράξει χρήματα το Δημόσιο είναι να πάρει από αυτούς που έχουν μεγάλη φοροδοτική ικανότητα και έχουν να πληρώσουν όσα δίνουν σχεδόν 50 βιοπαλαιστές στην υπόλοιπη χώρα.
Μέχρι τώρα όμως οι πλούσιοι δίνουν ψίχουλα στο Δημόσιο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που φέρνει στο φως το «business stories», ύστερα από τέσσερα χρόνια στο μνημόνιο και εννέα μήνες λειτουργίας της «Εφορίας των πλουσίων», τον Ιανουάριο του 2014 το ΚΕΦΟΜΕΠ κατάφερε να εισπράξει μόλις 140.500 ευρώ από 39 μεγαλοοφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 27 εκατ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό φαντάζει αστείο, αφού στη συγκεκριμένη Εφορία ανήκουν οι πιο πλούσιοι φορολογούμενοι της χώρας. Κι όμως, ο καθένας από αυτούς τους 39 κατέβαλε σε έναν μήνα, κατά μέσο όρο, 3.600 ευρώ για φόρους. Για να το επιτύχει, το ΚΕΦΟΜΕΠ έκανε μόλις 104 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
«Στέγνωσαν» οι φορολογούμενοι
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι χρωστούν στην Εφορία πληρώνουν 50-100 ευρώ ο καθένας. Στις υπόλοιπες ΔΟΥ που έχουν αποδεκατιστεί για να στελεχωθεί το ΚΕΦΟΜΕΠ, ο κόσμος αδυνατεί να τα φέρει βόλτα. Ενδεικτικά, τον μήνα Ιανουάριο:
■ Στη ΔΟΥ Ε’ Πειραιά (μαζί με το Κερατσίνι και τη Νίκαια) έγιναν 109 κατασχέσεις σε τράπεζες και εις χείρας τρίτων. Παρά τα μέτρα, 119.000 οφειλέτες πλήρωσαν 7,4 εκατ. ευρώ ή 60 ευρώ ο καθένας.
■ Στη ΔΟΥ Α’ Αθηνών 91.370 οφειλέτες πλήρωσαν 5,7 εκατ. ευρώ ή 62 ευρώ ο καθένας, παρότι σημειώθηκε ρεκόρ κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (3.404 συνολικά) για ληξιπρόθεσμα χρέη.
■ Στη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων (μαζί με το Περιστέρι) 115.000 οφειλέτες πλήρωσαν 7,2 εκατ. ευρώ ή 62 ευρώ ο καθένας. Ασκήθηκαν 328 χρηματικές κατασχέσεις.
■ Στις εφορίες της Θεσσαλονίκης 200.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν 15,5 εκατ. ευρώ ή 77 ευρώ ο καθένας, ενώ ασκήθηκαν 936 κατασχέσεις.
Πάντως δεν φαίνεται να επικρατεί το ίδιο εισπρακτικό αμόκ στις ΔΟΥ των επιχειρήσεων. Είτε γιατί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, είτε επειδή αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω της κρίσης, οι ΦΑΕ δεν βρίσκουν να εισπράξουν όσα από τα νοικοκυριά. Μόνο η ΦΑΕ Πειραιά μπόρεσε να φέρει λεφτά στο Δημόσιο: 829 κατασχέσεις διενήργησε φέτος τον Ιανουάριο, έναντι 205 που είχε κάνει τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (+300%). Εκεί καταγράφεται και ο υψηλότερος δείκτης εισπραξιμότητος στη χώρα (21,8%)!
Αν οι ρυθμοί είσπραξης του ΚΕΦΟΜΕΠ ανέβαιναν, με τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις και μετά τις καταλυτικές αλλαγές στη διοίκησή του την περασμένη εβδομάδα, θα μπορούσαν μέχρι και 20.000 ζάπλουτοι φορολογούμενοι που υπάγονται σε αυτό να πληρώνουν συνολικά 70 εκατ. ευρώ τον μήνα (20.000 x 3.600 ευρώ κατά μέσο όρο), δηλαδή όσα με το ζόρι καταφέρνουν να δίνουν περίπου 1 εκατομμύριο απλοί φορολογούμενοι.
Στο ΚΕΦΟΜΕΠ υπάγονται όλοι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, όσοι έκαναν κινήσεις μέσω τραπεζών άνω των 150.000 ευρώ τον χρόνο, όσοι έχουν offshore, όσοι βάσει τεκμηρίων ζουν με πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως και όσοι έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό με τις λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου κ.λπ.
Τι κατάσχει αιφνιδιαστικά η Εφορία
Με τα νέα δεδομένα, κατάσχονται όλα ύστερα από 30 ημέρες και χωρίς δικαστικές αποφάσεις! Ετσι οι εφορίες μπορούν να κατάσχουν:
■ Το 25% των μισθών ή των συντάξεων που δικαιούται να εισπράττει κάθε μήνα ο οφειλέτης. Οι κατασχέσεις δεν μπορούν να επιβληθούν σε ποσά μισθών ή συντάξεων που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ τον μήνα, αν και το όριο αυτό ενδέχεται να αυξηθεί τελικά στα 1.500 ευρώ.
Επιπλέον, εφόσον επιβληθεί κατάσχεση σε μισθό ή σύνταξη, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ τον μήνα (ή 1.500 ευρώ αν αυξηθεί το όριο).
■ Αλλα εισοδήματα και έσοδα του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενοικίων, αποζημιώσεων και επιδοτήσεων που έχει ο οφειλέτης σε τραπεζικούς λογαριασμούς του.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου