Σελίδες

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Απίστευτο αλαλούμ με τις βεβαιώσεις για τα κενά-μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα -Ολες οι αλλαγές

Aντιμέτωποι με μια νέα ταλαιπωρία είναι το τελευταίο διάστημα πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων και συγκεκριμένα εκείνοι που στην περυσινή φορολογική δήλωση είχαν αναφέρει ότι είχαν κενά και ξενοίκιαστα διαμερίσματα. Οσοι από αυτούς κλήθηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της φορολογικής τους δήλωσης, έπρεπε να συνυποβάλλουν και βεβαιώσεις για μηδενική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τις οποίες,όμως, πλέον δεν χορηγεί η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το Capital.gr, οι εν λόγω βεβαιώσεις χορηγούνται φέτος από το Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειες. Ετσι, οι ιδιοκτήτες των κενών και ξενοίκιαστων διαμαρισμάτων θα πρέπει αρχικά να αναζητήσουν το περιφερειακό γραφείο του Διαχειριστή και όταν το επισκεφθούν για να μπορέσουν να λάβουν τη βεβαίωση να έχουν μαζί τους τον αριθμό παροχής.
Το μπάχαλο δημιουργείται όταν εμφανίζεται κατανάλωση, έστω και μερικών κιλοβατόρων (η οποία μπορεί να προέρχεται π.χ. από ένα ξεχασμένο στην πρίζα ψυγείο). Τότε, η βεβαίωση δεν χορηγείται και στέλνουν τους ιδικτήτες στην Εφορία για να... δηλώσουν εισόδημα για αυτό και να φορολογηθούν (όταν δεν προσκομίζεται η βεβαίωση, το ακίνητο θεωρείται de facto μισθωμένο ή ιδιοχρησιμοποιούμενο και αυτό σημαίνει πρόσθετος φόρος εισοδήματος ή πρόσθετο τεκμήριο διαβίωσης).
Επίσης, μεγάλο πρόβλημα προκύπτει καθώς πολλοί φορολογούμενοι έχουν κλειστά διαμερίσματα και επαγγελματικά ακίνητα τα οποία, ενώ ηλεκτροδοτούνται είναι κενά. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η καταμέτρηση, λόγω αδυναμίας πρόσβασης των καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ στους μετρητές, χρεώνεται έναντι κατανάλωση ρεύματος μερικών εκατοντάδων κιλοβατόρων. Ενώ, λοιπόν, υπάρχει συνεχώς η «έναντι» χρέωση για ουσιαστικά κενούς και ξενοίκιαστους χώρους,  ο ΔΕΔΔΗΕ δεν χορηγεί τη βεβαίωση στον ιδιοκτήτη.
Σημειώνεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς, όταν η ΔΕΗ χορηγούσε τη βεβαίωση κατανάλωσης ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες παρείχαν τις εξηγήσεις τους στην εφορία αναφορικά με τους λόγους που υπήρχε μικρή ή μόνο «έναντι» χρέωση σε ακίνητα, που είχαν δηλωθεί ως κενά.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου