Σελίδες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ «Πράσινο» φως για το επίδομα ανεργίας σε ασφαλιστικά ενήμερους

«Πράσινο φως» για την επιδότηση της ανεργίας των ασφαλιστικά ενήμερων ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και είχαν χαμηλά εισοδήματα στη διετία (20.000 ευρώ ατομικό και 30.000 ευρώ οικογενειακό) «ανάβει» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διευρύνει τον περιορισμένο έως σήμερα (μόνο 4.000 - 5.000) αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν να λάβουν το επίδομα των 360 ευρώ τον μήνα για διάστημα 3 έως 9 μηνών (ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης) συγκαταλέγονται στους δυνητικά δικαιούχους και όσους ρυθμίζουν τις οφειλές και είναι συνεπείς στις πληρωμές των δόσεων.
Η απόφαση - η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την έκδοση εγκυκλίου από τον ΟΑΕΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες- προβλέπει ότι «ο δικαιούχος πρέπει να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται και είναι ενήμερος με τους όρους της ρύθμισης».
Η καταβολή του επιδόματος θα χάνεται, ωστόσο, αν χάσει τη ρύθμιση των οφειλών (σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις). Σε αυτή την περίπτωση ο ΟΑΕΔ θα ζητεί την επιστροφή «ως αχρεωστήτως καταβληθέντων» των επιδομάτων από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης.
Ο δικαιούχος θα πρέπει να προσκομίζει στον ΟΑΕΔ «βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλής ή ρύθμισης» και υπεύθυνη δήλωση ότι «κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος δεν έχει απολέσει τη ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί για εξόφληση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών, δεν λαμβάνει σύνταξη από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε σύζυγο ή πρόσωπο α` και β` βαθμού συγγένειας».
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου