Σελίδες

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50 ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Περίθαλψη σε ανέργους του ΙΚΑ και οφειλέτες του ΟΑΕΕ Επίδομα ανεργίας 200 ευρώ για 9 μήνες σε δημοσιογράφους με μπλοκάκια

Δυνατότητα στους ανέργους για ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ΙΚΑ και στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους, καθώς και οι δημοσιογράφοι με μπλοκάκι να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας 200 ευρώ ώς 9 μήνες, δίνουν δύο αποφάσεις της κυβέρνησης. 

 Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και στα μέλη των οικογενειών τους, για την περίοδο από 1.3.2014 έως 28.2.2015, της χορήγησης παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2013) είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.
Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών να παραταθεί η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος έως την 28η Φεβρουαρίου 2015.
Επίσης θα καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων «Εταιρεία τροχαίου υλικού Ελλάδος Α.Ε.» και «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν έχουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά.
Στις προϋπουθέσεις χορήγησης του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ειδικότερα:
* Ασφαλισμένοι την 1η.1.2011 οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η.1.2012 θα πρέπει να έχουν καταβάλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για ένα (1) τουλάχιστον έτος.
* Ασφαλισμένοι την 1η.1.2011 οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η.1.2013 θα πρέπει να έχουν καταβάλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για δύο (2) τουλάχιστον έτη.
**Ασφαλισμένοι οι οποίοι διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1ης.1.2014 και εφεξής θα πρέπει να έχουν καταβάλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τρία (3) τουλάχιστον έτη.
Οι προαναφερθείσες ελάχιστες προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος ισχύουν και για τους ασφαλισμένους οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από την 1η.1.2011 και επαναδραστηριοποιήθηκαν εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης της δραστηριότητας.
Το ύψος του βοηθήματος ανέρχεται στο ποσόν των 360 ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια καταβολής του και το χορηγούμενο ποσόν καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης.
Η αίτηση για τη λήψη του βοηθήματος ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών ( 3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης διαγραφής από τα μητρώα του Οργανισμού (ΟΑΕΕ).
 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου