Σελίδες

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΜΕ 3-2 Αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ

Νέο αγκάθι για την κυβέρνηση η απόφαση του Δ' τμήματος του Αρείου Πάγου που έκρινε το πρώτο χαράτσι αντισυνταγματικό. Στην Ολομέλεια προς οριστική κρίση παραπέμπεται η υπόθεση
 Η απόφαση του Αρείου Πάγου, δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση τόσο αναφορικά με την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, όσο και στις σχέσεις της με την τρόικα, καθώς η Ολομέλεια δεν αναμένεται να συνεδριάσει σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Ειδικότερα, με πλειοψηφία 3-2 κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου ότι το πρώτο χαράτσι (έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών) το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ.Τ
Τα μέλη του Αρείου Πάγου, έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά  και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, η όλη επιβάρυνση που έχουν δεχθεί οι φορολογούμενοι έχει ως αποτέλεσμα να θίγεται η οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.
Παράλληλα, κρίθηκε ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόσκολο της ΕΣΔΑ.
Ακόμη, σύμφωνα με την απόφαση, το χαράτσι αντιβαίνει:

  • στο άρθρο 2 που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,
  • στο άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,
  • στο άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,
  • στο άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και
  • στο άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προς οριστική κρίση.
 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου