Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ Πρώτα υποθηκεύεις, μετά μεταβιβάζεις

Να υποθηκεύσουν τα ακίνητά τους απαιτεί το Δημόσιο από τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και θέλουν να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία τους σε συγγενείς τους. 
 Το υπουργείο Οικονομικών, σε ακόμα μία προσπάθεια να σφίξει όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του, απαιτεί οι φορολογούμενοι να υποθηκεύσουν την ακίνητη περιουσία τους, για να τους παράσχει φορολογική ενημερότητα, ακόμα και αν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, προβλέπει ότι σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο εφ'όσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο.
Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός
Στο εξής μόνος τρόπος για να προχωρήσει στη μεταβίβαση θα είναι πρώτα να έχει διασφαλίσει την οφειλή του με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου του.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή πέραν του ότι δεν διαχωρίζει τους φοροφυγάδες από τους απλούς οφειλέτες, ακόμα και αν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους, εγκλωβίζει ακόμα και όποιον αποκτήσει το ακίνητο.
Η απόφαση αυτή του υπουργείου Οικονομικών σημαίνει ότι όποιος αποκτήσει το υποθηκευμένο ακίνητο θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί αντιμέτωπος με κατάσχεση, σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί το χρέος.
Βάσει της ίδιας νομοθεσίας, μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κ.λπ.) ακινήτου δεν είναι δυνατή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.
 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου