Σελίδες

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Και τα λεπτά της ώρας θα μετράνε για τη σύνταξη

Χωρίς υπερβολές, ακόμα και μερικά λεπτά της ώρας μπορούν να καθορίσουν το ύψος της σύνταξής μας! Και δεν πρόκειται για υπερβολή, αλλά για πραγματικότητα που σπανίως λαμβάνει κανείς υπόψη του όταν έρχεται η στιγμή της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, όπως προειδοποιεί το υπουργείο Εργασίας.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας, καλούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ημερομηνίες, σχετικά με την ακριβή ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ώστε να μην αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της σύνταξης ή να συνταξιοδοτηθούν με μεγαλύτερο όριο ηλικίας.
 
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τον υπολογισμό του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση λαμβάνεται υπόψη και η ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου.
 
Στο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο υπογράφεται από την γενική διευθύντρια Χαρίκλεια Γδοντάκη, διευκρινίζεται ότι το όριο ηλικίας ως κριτήριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή έναρξης ή λήξης δικαιώματος ή υπολογισμού του ποσού της σύνταξης, δεν συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου, αλλά θεωρείται ότι συμπληρώνεται την προηγούμενη ημέρα της ημερομηνίας γέννησης στις 12.00 τα μεσάνυχτα.
 
Επομένως, όταν η ημερομηνία γέννησης είναι η πρώτη ημέρα ενός μήνα, το έτος συμπληρώνεται με την παρέλευση 12 μηνών και συγκεκριμένα με την παρέλευση και της τελευταίας ημέρας του δωδεκάτου μήνα, ο οποίος ημερολογιακά είναι ο προηγούμενος εκείνου της γέννησης.
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
 
α) Άνδρας ασφαλισμένος με 4.500 ημέρες εργασίας, ο οποίος έχει γεννηθεί την 1.1.1948, συμπληρώνει το 65ο έτος της ηλικίας του, τα μεσάνυχτα της 31.12.2012.
 
Κατά την ημερομηνία αυτή θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, με πλήρη σύνταξη και από την 1.1.2013 και μετά μπορεί να το ασκήσει.
 
Αντίθετα, εάν έχει γεννηθεί στις 2.1.1948, επειδή η ημερομηνία συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας του είναι τα μεσάνυχτα της 1.1.2013, θεμελιώνει κατά την ημερομηνία αυτή συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη δεδομένου ότι από 1.1.2013 αυξάνεται το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη κατά δύο έτη (67ο έτος).
 
β) Στην περίπτωση τέκνου, δικαιούχου σύνταξης λόγω θανάτου τού γονέα ασφαλισμένου, το οποίο γεννήθηκε την 1.5.2000, το δικαίωμα συνταξιοδότησης λήγει στις 30.4.2018, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του. Εάν όμως η ημερομηνία γέννησης είναι η 2.5.2000, το δικαίωμα λήγει την 1.5.2018.
 
γ) Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για μητέρες ανηλίκων τέκνων, οι απαιτούμενες (5.500) ημέρες ασφάλισης πρέπει να συμπληρώνονται έως την προηγούμενη από την ημέρα ενηλικίωσης του παιδιού. Έτσι, τέκνο που γεννήθηκε στις 12.1.1992 ενηλικιώνεται στις 11.1.2010, επομένως η μητέρα ασφαλισμένη εφόσον συμπληρώνει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης έως τις 11.1.2010, κατοχυρώνει δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της και μειωμένη με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας της.
 
Τέλος, στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι με τα κριτήρια αυτά θα εξετάζονται όλες οι εκκρεμείς περιπτώσεις, ενώ για λόγους χρηστής διοίκησης δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι στους οποίους έχει αναγνωριστεί λήξη δικαιώματος συνταξιοδότησης σε μεταγενέστερο χρόνο, λόγω εσφαλμένης εκτίμησης ως προς τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
 
Αντίθετα, ορίζεται ότι «υποθέσεις που έχουν κριθεί δυσμενώς θα επανεξετάζονται μόνο υπό την προϋπόθεση υποβολής αίτησης από τους ενδιαφερομένους». 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου