Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

«Μπόνους» ξανά για όσους μαζεύουν αποδείξεις -Ποιο είναι το νέο σύστημα που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

Το πορτογαλικό μοντέλο το οποίο προβλέπει ηλεκτρονική έκδοση όλων των χάρτινων αποδείξεων με παράλληλη παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους προκειμένου να δηλώνουν βασικά στοιχεία των συναλλαγών τους στη φορολογική διοίκηση μελετά το υπουργείο Οικονομικών, βασιζόμενο στην κεντρική ιδέα του πορτογαλικού συστήματος, η οποία είναι το γεγονός πως όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο υπουργείο Οικονομικών.

Στην εν λόγω κατεύθυνση, φαίνεται πως επιδιώκει να κινηθεί και το υπουργείο Οικονομικών, με την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2014 όλες τις συναλλαγές τους στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους Τα Νέα.
Τι προβλέπει το πορτογαλικό μοντέλο:
  • Υποχρεωτική ηλεκτρονική μηνιαία κοινοποίηση στη φορολογική διοίκηση των αποδείξεων από όλες τις επιχειρήσεις. Σε ένα κεντρικό σύστημα, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2014 αλλά ήδη σε προαιρετικό επίπεδο, αποκλειστικά ηλεκτρονικά στοιχεία αποστέλλονται για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που εκδίδεται ή λαμβάνεται από τις επιχειρήσεις. Ανάλογη υποχρέωση καθιερώνει μέσω του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Από τις αρχές του 2014 θα ενεργοποιηθεί η υποχρέωση μηνιαίας ηλεκτρονικής υποβολής καταστάσεων με τις συναλλαγές τρων επιχειρήσεων. Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν τα έσοδα, θα υποβάλλονται και οι συναλλαγές που αφορούν τα έξοδα σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.
  • Επιστροφή ΦΠΑ 15% στους καταναλωτές οι οποίοι περνούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αποδείξεων τους -με ορισμένους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών να τονίζουν πως στην Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει η φοροκάρτα- από συγκεκριμένους τομείς εμπορικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, στο ηλεκτρονικό τιμολόγιο επιστροφή ΦΠΑ δίνουν οι αποδείξεις από:
  1. Εστιατόρια
  2. Κομμωτήρια
  3. Κέντρα αισθητικής
  4. Επισκευές αυτοκινήτων & μοτοσικλετών
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου αναφέρουν πως θα μπορούσε να ισχύσει άλλη κατάσταση στην Ελλάδα, και να προβλέπεται επιστροφή 30% της αξίας της συναλλαγής και όχι μόνο του ΦΠΑ, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Παράλληλα, στα τέλη κάθε έτους το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει μια ομάδα αποδείξεων π.χ. Από κομμωτήρια, ιατρικές εξετάσεις και εστιατόρια, οι οποίες θα οδηγούν σε επιστροφή δαπάνης 30%. Προϋπόθεση βέβαια για την επιστροφή, θα είναι ο ο φορολογούμενος να έχει περάσει είτε μέσω φοροκάρτας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί είτε ακόμη και μέσω κινητού.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου