Σελίδες

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Πέρυσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στοίχισε 100 ευρώ... φέτος 95!

Μπορεί η ανεργία στην χώρα να καλπάζει, οι μισθοί να μειώνονται και η μερική απασχόληση να κυριαρχεί στην αγορά εργασίας (όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία Νοεμβρίου), οι τιμές των προϊόντων όμως ελάχιστα φάινεται να επηρεάζονται.

Σύμφωνα με ἐρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) το φετινό  χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φθηνότερο κατά 5,61%. Τί σημαίνει αυτό; Οτι αν πέρυσι το γιορτινό τραπέζι μας στοίχισε 100 ευρώ φέτος θα μας στοιχίζει λίγο λιγότερο από 95 ευρώ..... Η έρευνα αφορά 18 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, χαρτί περιτυλίγματος κ.α.).
Από τα αποτελέσματα της ἐρευνας προκύπτει: πρώτον ότι το τυπικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα μεγάλα σουπερμάρκετ είναι φθηνότερο σε σχέση με το 2012 και δεύτερον ότι οι τιμές για άλλη μία χρονιά παρουσιάζουν σημαντική διακύμανση, δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει.
Όσον αφορά τη σύγκριση με το 2012 το χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2013 εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο είναι φτηνότερο 5,61%. Σε αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι προσφορές με την μορφή δωροεπιταγών.
Αθροιστικά στην διετία η μείωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2011 είναι 12,2%, ενώ σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 κατά 17,2%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές.
Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι 13 από τις 18 υποκατηγορίες που εξετάστηκαν παρουσίασαν μείωση και επίσης στη σημαντική ποσοστιαία πτώση τιμών που παρουσίασαν συγκεκριμένες κατηγορίες εποχιακών προϊόντων όπως είναι η Βασιλόπιτα (μείωση 19%) το κρασί που εξετάζεται (μείωση 48%), το Αλεύρι (13%) και οι Πατάτες (22%). Σε αντίθεση με πέρυσι αυξητικά φαίνεται ότι κινείται η τιμή της Γαλοπούλας (5%).
Σε σχέση με το εύρος τιμών, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων είναι αυξημένη σε σχέση με το 2012 και υπολογίζεται περίπου στο 43% της αξίας τους.
 http://www.fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου