Σελίδες

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Δικηγορικοί Σύλλογοι κατά δύο δικαστών στα Γιάννενα για ακραία συμπεριφορά

Τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου για «την προκλητικά αυθαίρετη» συμπεριφορά δύο δικαστών κατά τη διεξαγωγή δίκης στα δικαστήρια των Ιωαννίνων ζητά η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρό της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ι. Αδαμόπουλο, «τις τελευταίες ημέρες, στα δικαστήρια των Ιωαννίνων εκδηλώθηκε ακραία και επικίνδυνη συμπεριφορά προσβολής του θεσμικού ρόλου δικηγόρων».
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε, «από μέρους αντεισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, η κράτηση, σύλληψη και παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία δυο δικηγόρων, μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, επειδή διατύπωσαν αξιολογική κρίση στο ακροατήριο, ο ένας εξ αυτών επί παρεμβάσεως του αντεισαγγελέα της έδρας κατά την απολογία του κατηγορούμενου, ο δε δεύτερος επί της προτάσεως της αντεισαγγελέα της έδρας για την κατηγορία».
Οι συγκεκριμένοι αντεισαγγελείς και δικαστές της έδρας -επισημαίνεται στην ανακοίνωσή- «αυθαιρετούν προκλητικά και επικίνδυνα σε βάρος τελικά των δικαιωμάτων των πολιτών, την υπεράσπιση των οποίων υπηρετούν οι δικηγόροι, αφού παραβιάζουν δικονομικές διατάξεις οι οποίες απαγορεύουν την αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος, καθώς και τη σύλληψη δικηγόρου για οποιαδήποτε αιτία, όταν χειρίζεται υπόθεση στο ακροατήριο και μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας».
«Το ακραίο και αρνητικό αυτό φαινόμενο», σημειώνει η Συντονιστική, «προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση στο δικηγορικό σώμα, αλλά και στους πολίτες που αναθέτουν τις υποθέσεις τους στους δικηγόρους ως εγγυητές των αρχών της δίκαιης δίκης, ενώ ταυτόχρονα δε, είναι προφανές ότι οι παράνομες αυτές συμπεριφορές, τις οποίες καταγγέλλουμε στους Έλληνες πολίτες, προκαλούν ένταση και δυναμιτίζουν την επωφελή για το κοινωνικό σύνολο συνεργασία μεταξύ των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης».
Κατόπιν αυτών «των αρνητικών φαινομένων, τα οποία σε κάθε περίπτωση συνιστούν εκτροπή από τις αρχές του Κράτους Δικαίου», η Συντονιστική ζητά «να ασκηθεί αμέσως ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων, δεδομένου ότι η συμπεριφορά τους δεν συνάδει ούτε με τα καθήκοντά τους, ούτε με την υψηλή αποστολή που η πολιτεία τους ανέθεσε».
Τέλος, δηλώνει «την αμέριστη συμπαράσταση τόσο στους συναδέλφους που υπέστησαν την έκνομη αυτή εκδήλωση αυθαιρεσίας της έδρας, όσο και στον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου