Σελίδες

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ακόμα σπαταλούν λεφτά στο Δημόσιο σε δεξιώσεις, γεύματα και «χρυσές» κηδείες

Παρά την κρίση που έχει βιώσει όλη η Ελλάδα, στο Δημόσιο, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να σπαταλούν χρήματα και να συνεχίζουν κακοδιαχείριση της κρατικής μηχανής. Η ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έφερε στο φως τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και το πάρτι της διαφθοράς και της σπατάλης.

Οπως αναφέρει το Εθνος, το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο κατάφερε να αποτρέψει το οικονομικό έτος 2011, παράνομες δαπάνες 134,6 εκατ. ευρώ, που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού πολλές από αυτές επαναλαμβάνονται περιοδικά (π.χ. παράνομη μισθοδοσία, επιδόματα, συντάξεις κλπ.) ενώ παράλληλα «μπλόκαρε» πολλές ασύμφορες για το κράτος έως «ύποπτες» συμβάσεις για προμήθειες, έργα, παροχή υπηρεσιών κλπ., παράνομες μισθοδοσίες, προσλήψεις, αμοιβές κ.ά.
Οι απίστευτες σπατάλες που κόπηκαν στο παρά πέντε
Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατάφερε να προλάβει απίστευτες σπατάλες στο παρά πέντε και «έκοψε» έξοδα για γεύματα, φιλοξενίες, γιορτινές εκδηλώσεις, κινητά τηλέφωνα κλπ.
Ταυτόχρονα, απέκρουσε «φουσκωμένες» δαπάνες για κηδεία δημοτικού συμβούλου που ήταν ακριβότερη και από αυτή που αντιστοιχεί σε πρωθυπουργό, «μπλόκαρε» πρωτοφανείς πρακτικές ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων που αγόραζαν εισιτήρια διαρκείας ποδοσφαιρικών αγώνων, φωτογραφίες θεατρικών παραστάσεων ή που ανέθεταν την ενημέρωση μαθητών για την παιδική παχυσαρκία, σε φοροτεχνική εταιρεία!
Οι εξωφρενικές δαπάνες -«Χρυσές» κηδείες
Οι δαπάνες που πρόλαβε και έκοψε το Ελεγκτικό Συνέδριο ήταν πέρα από κάθε λογική. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που ακολουθούν:
  • Εξοδα κηδείας δημοτικού συμβούλου ύψους 6.690 ευρώ χαρακτηρίζοντας δυσανάλογη τη δαπάνη, αφού για υπουργούς το ανώτατο όριο είναι 3.000 ευρώ και κατ' εξαίρεση για κηδεία Προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού 6.400 ευρώ.
  • Καθαρισμό σχαρών νεκροταφείου και φρεατίων με κατάτμηση ποσού 43.000 ευρώ, για να κάνει ο ΟΤΑ απευθείας ανάθεση.
  • Ανάθεση έναντι 20.000 ευρώ από ΟΤΑ της ενημέρωσης υγιεινής και ιατρικής πρόληψης για μαθητές, σχετικά με την παιδική παχυσαρκία, σε εταιρείες παροχής συμβουλών σε θέματα χρηματοοικονομικά, φοροτεχνικά, που δεν διέθετε τα εχέγγυα επιστημονικής γνώσης και εξειδίκευσης.
  • Προβολή κοινωνικών μηνυμάτων από γραφείο δημάρχου στη Β.Α. Ελλάδα, που καλούσε δημότες να ψηφίσουν στις επικείμενες δημοτικές εκλογές (6.300 ευρώ).
  • «Φουσκωμένες» απομαγνητοφωνήσεις πρακτικών (15.000 ευρώ) από σύντομες συνεδριάσεις.
  • Γιορτές από ΟΤΑ, γεύματα, προμήθεια έντυπου υλικού (22.000) για την επέτειο άλωσης της Τριπολιτσάς, αλλά και βιντεοσκόπηση εκδηλώσεων για 28η Οκτωβρίου και διαφημιστικά σποτ (5.500).
  • Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων για συμμετοχή σε συνεδριάσεις που απείχαν μισή ώρα μεταξύ τους και έξοδα κίνησης σε τοπικούς συμβούλους για συμμετοχή σε συνεδριάσεις χωρίς να έχουν παραστεί επί 5 μήνες.
  • Καταβολή σε χρήμα των ποσοτήτων γάλακτος που πρέπει να δίνεται στους εργαζόμενους καθημερινά, με καταστρατήγηση των λόγων προστασίας της υγείας και υποκατάστασής της με μορφή οικονομικής ενίσχυσης.
  • Επίδομα ειδικής απασχόλησης σε υπάλληλο δήμου με 4ετή εκπαιδευτική άδεια για διδακτορική διατριβή και επίδομα αλλοδαπής (17.700) σε υπάλληλο ΕΟΤ ενώ εργαζόταν και ως ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.
  • Τμήμα δικηγορικής αμοιβής (α' δόση 110.000) ύψους 1,3 εκατ. από ΕΣΔΚΝΑ που κρίθηκε άκυρη γιατί δεν υποβλήθηκε σε προσυμβατικό έλεγχο στο ΕΣ.
  • Εξοδα της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου) για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και δώρα (27.000), κατασκηνώσεις - αθλητικές δραστηριότητες παιδιών (36.800) μολονότι ήταν μειωμένες κατά 51% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Δαπάνη 335.000 για εκδηλώσεις σε 4 πόλεις στο πλαίσιο εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας τηλεπικοινωνιών και κοινωνίας της πληροφορίας, που κρίθηκε ότι ξεπερνά κάθε εύλογο μέτρο στην κρίσιμη οικονομική περίοδο.
  • Αμοιβή 5.500 ευρώ σε καλλιτέχνη-μαέστρο για εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο που κρίθηκε υπερβολική στην οικονομική συγκυρία.
  • Εξόφληση λογαριασμών πολλών χιλιάδων ευρώ σε διάφορους ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις κλπ. για έξοδα κινητής τηλεφωνίας που υπερβαίνουν το «προσήκον μέτρο».
  • Εξοδα 10.300 για αποκατάσταση ζημιάς σε ΙΧ υπαλλήλου που τράκαρε, καθώς με εντολή διευθυντή πήγε να αγοράσει φάρμακο για μαθητή.
  • Ανεπίκαιρο πρόγραμμα δράσης ΟΤΑ καθώς είχε λήξει η σχολική χρονιά και μη νόμιμη σύμβαση 1,3 εκατ. ευρώ στη Β. Ελλάδα για πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με μόνο αντισυμβαλλόμενο επιχείρηση ΟΤΑ κατά παράβαση αρχών χρηστής διοίκησης.

Πηγήiefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου