Σελίδες

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

«Παγώνουν» κάθε είδους ενισχύσεις για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων

Σε ένα μέτρο που θα συμψηφίζει τις οφειλές με τις κάθε είδους ενισχύσεις, προσανατολίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθεί μεγάλο μέρος της «τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να μην θιγούν οι συντάξεις. Πρόταση, στην οποία εμφανίστηκε θετική η Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, με αυτή τη ρύθμιση θα «παγώσουν» κάθε είδους ενισχύσεις, επιδοτήσεις και επιστροφές ΦΠΑ, για τους οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή. Ετσι, όσοι δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους δεν θα μπορούν να εισπράξουν.
Το συγκεκριμένο μέτρο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα, το μεσημέρι της Δευτέρας και έγινε κατ' αρχήν δεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών. Η θεσμοθέτησή του θα γίνει με ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας.
Σε αυτή την πρόταση υπολογίζει η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ, από τα 700 που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα των ταμείων και να μην «αγγίξει» τις συντάξεις. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στον ΟΓΑ, οι οφειλέτες είναι περισσότεροι από 200.000 και οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει στην είσπραξη 200 εκατ. από τους οφειλέτες του ΙΚΑ, για τους οποίους έχουν διαπιστωθεί διαφορές ανάμεσα στις εισφορές που καταβάλλουν και στο περιεχόμενο των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν. Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες, προκειμένου να αποφύγουν την εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, θα πρέπει να προσέρχονται αυτοπροσώπως στα υποκαταστήματα για τη ρύθμιση των οφειλών τους.
Από την άλλη όμως, η Τρόικα εμφανίστηκε επιφυλακτική στο ενδεχόμενο αύξησης των 48 δόσεων που ισχύουν σήμερα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου