Σελίδες

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Οι σοφιστείες του Στουρνάρα

Θανάσης Σκόκος 
Άλλο να υπερασπίζεσαι την πολιτική που εφαρμόζεις σαν, κατά τη γνώμη σου, αναγκαία ή «μονόδρομο» και άλλο να προκαλείς, προσπαθώντας να πείσεις ότι είναι και δίκαιη, καταφεύγοντας σε σοφιστείες. Διότι αυτό το τελευταίο έκανε τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός οικονομικών στην Ανατροπή μιλώντας μεταξύ άλλων και για τη φορολογία.
«Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται».

Η σοφιστεία του υπουργού έγκειται στην επιλογή μεμονωμένων, απόλυτων κριτηρίων, π.χ. φορολογικός συντελεστής 26%, και η σύγκρισή του με τους μέσους όρους ΟΟΣΑ, ΕΕ. Είναι κάτω των εκεί μέσων όρων; Είναι! Άρα η φορολογία είναι δίκαιη!

Ε λοιπόν όχι, δεν είναι έτσι υπουργέ.  Διότι, για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει ταυτόχρονα και φόρο επιτηδεύματος που στα χαμηλά εισοδήματα ανεβάζει τον συντελεστή σε πάνω από 30%. Παράλληλα τον φορολογείς επιπλέον με αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ακριβά λόγω φορολογίας καύσιμα και έναν νέο φόρο για το ακίνητό του που δεν πλήρωνε πριν. Παράλληλα θα πρέπει να πληρώσει και 5-6000 ευρώ στο ταμείο του. Και όλα αυτά σε συνθήκες τερατώδους ύφεσης, δηλαδή δραματικής μείωσης του τζίρου του, άρα και της φοροδοτικής του δυνατότητας. Επομένως, μάλλον θα τον «τελειώσεις» και δεν θα τον βρεις ενεργό του χρόνου να του τα πάρεις.
«Ο φόρος στα ακίνητα είναι δίκαιος γιατί σε αυτά επενδυόταν διαχρονικά η φοροδιαφυγή. Είμαστε η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που είχε μηδενικό φόρο στα ακίνητα».
Τα «συλλογικά φορολογικά αντίποινα», επειδή η διοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, δεν συνιστούν φορολογική δικαιοσύνη σε κανένα πολιτισμένο κράτος. Αν είναι έτσι να βάλουμε και στις επαγγελματικές δραστηριότητες «υψηλής φοροδιαφυγής» συντελεστή φορολογίας 80% να καθαρίσουμε.  Έστω όμως ότι πρέπει –και πρέπει- να φορολογηθούν τα ακίνητα. Δεν τα φορολογείς με κριτήρια φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά με μόνον γνώμονα το «πόσα σου λείπουν». Μου λείπουν 4 δις ευρώ, άρα φέρτε τα!  Και κάτι ακόμη. Σε τι συνθήκες φορολογείς και πως τολμάς τη σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ; Υπάρχει αγορά ακινήτων στη χώρα; Μπορώ να πουλήσω το ακίνητό μου, είτε για να γλιτώσω τη φορολογία, είτε για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου;
Δεν μπορείς να επιχειρηματολογείς για φορολογική δικαιοσύνη συγκρίνοντας απόλυτους συντελεστές κόσμων που δεν έχουν σχέση με τον δικό μας και τη φοροδιαφυγή στον Θεό.  Με αυτή τη λογική πήγαινε και τον ΦΠΑ στο 25% και μόλις αντιδράσουμε βγες και πες «μη φωνάζετε γιατί αυτός είναι ο συντελεστής ΦΠΑ στις σκανδιναβικές χώρες από δεκαετίες».
Επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην αρχή. Έχεις δικαίωμα να υπερασπιστείς την πολιτική σου σαν μονόδρομο και εμείς να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.  Μη μας προκαλείς όμως με «δικαιοσύνες» και δεν μπορούμε να αγοράσουμε εύκολα άλλη τηλεόραση.
| Protagon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου