Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ Τα εταιρικά Ι.Χ. εξαιρούνται από τον Φόρο Πολυτελείας

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
andris@pegasus.gr
Μια εντελώς ξεχωριστή τροπή έλαβε η εκδήλωση της LeasePlan για τα 10 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ειδικότερα ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Φίλιππος Ζαγοριανάκος απαντώντας σε ερώτημα της «Η» σχετικά με ποιος καταβάλλει τον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης στα εταιρικά αυτοκίνητα απάντησε πως επειδή υπάρχει ένα νομικό κενό δεν καταβάλλει ούτε η εταιρεία αλλά ούτε ο χρήστης τον συγκεκριμένο φόρο.

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε η «Η» διαπίστωσε πως όντως υπάρχει νομικό κενό και σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του ΠΟΦΕΕ κ. Αντώνη Μουζάκη το νομικό κενό έγκειται στο γεγονός πως στις περιπτώσεις εταιρειών τα εταιρικά ΙΧ δηλώνονται από υψηλόβαθμα στελέχη μόνο μέλη των διοικήσεων, με τον περιορισμό πως όταν ο στόλος αφορά σε πολλά ΙΧ, η αντικειμενική δαπάνη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκύπτει από το αυτοκίνητο που προσδίδει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Μουζάκης, αν ένα στέλεχος δηλώνει 10 αυτοκίνητα, αυτή η δαπάνη θα περιοριστεί σε εκείνο που έχει τον μεγαλύτερο κυβισμό και κατ' επέκταση δαπάνη.
Από αυτή την έννοια το σύστημα αναγνωρίζει μόνο το συγκεκριμένο όχημα για την επιβολή του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης και είναι πιθανό να αγνοεί τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω αν μια εταιρεία έχει στόλο εκατοντάδων αυτοκινήτων για τους πωλητές και δεκάδων δίλιτρων ή ακόμη και τρίλιτρων μοντέλων για τα υψηλόβαθμα στελέχη της, τότε είναι πολύ πιθανό να καταβάλει Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης σε ένα μόνο ΙΧ και για τα υπόλοιπα ούτε ένα ευρώ...
Δυναμική παρουσία
Η LeasePlan στα 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση της αγοράς και να αυξάνει συνεχώς τους τζίρους αλλά και τα κέρδη της. Ειδικότερα το 2012 ο τζίρος της LeasePlan ανήλθε σε 47 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 2,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2013 ο κ. Ζαγοριανάκος εκτιμά πως ο τζίρος θα ανέλθει στα 51 εκατ. ευρώ και τα κέρδη θα κυμανθούν σε 4,5 εκατ. ευρώ.
 http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου