Σελίδες

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΙΚΕ: Ένα πραγματικό ελπιδοφόρο success story

 της Άννης Καρολίδου
  Γιατί όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες στρέφονται προς τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες - Ποια τα πλεονεκτήματα
Μέσα σε περίπου ενάμισι χρόνο, στα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης γράφηκαν 173 Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, γνωστότερες σαν Ι.Κ.Ε. 
 
Βεβαίως, οι ΙΚΕ, έχουν ακόμη δρόμο για να γίνουν ευρύτερα γνωστές, αλλά ο μεγάλος αριθμός των εταιρειών που συστάθηκαν στο μικρό διάστημα από την ψήφιση του ν. 4072/2012, αποδεικνύει περίτρανα ότι η αγορά ήταν υπερώριμη για την έλευσή τους. 
 
Με τις ΙΚΕ, επιτέλους τα πράγματα απλοποιούνται για όσους επιθυμούν να αρχίσουν, με μικρό κεφάλαιο και σε χρόνους - αστραπή, μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα. 
 
Οι ΙΚΕ είναι …φθηνές, ευέλικτες, συστήνονται μέσα σε λίγες ώρες, τα βάρη πιθανόν μελλοντικών χρεών βαρύνουν μόνο το διαχειριστή. Επιπλέον, δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι οι εταίροι, να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, ενώ  η συμμετοχή στην εταιρεία δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την καταβολή κεφαλαίου.  Πέραν αυτών, η ΙΚΕ μπορεί να συσταθεί από ένα μόνο πρόσωπο, εξ’ ου και η μονοπρόσωπη ΙΚΕ. 
 
Από τις 173 ΙΚΕ που έχουν εγγραφεί στα μητρώα του ΕΕΘ, οι 70 είναι μονοπρόσωπες. Τη νέα αυτή μορφή εταιρείας, φαίνεται πως επιλέγουν πρόσωπα  που κυρίως θέλουν να αναπτύξουν εμπορική δραστηριότητα ή να παρέχουν υπηρεσίες, ενώ κάποιοι μπαίνουν και στην παραγωγή. 
 
Έτσι, έχουμε από χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο στα τρόφιμα, στο ένδυμα, σε εναλλακτικά καύσιμα, σε υλικά για την υγεία αλλά κι ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών στην Πληροφορική, τα φορολογιστικά, στα new media, στη διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων, ταξιδιωτικές υπηρεσίες και διοργάνωση συνεδρίων, διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και πολλά ακόμη. 
 
Γιατί όμως η ΙΚΕ αποδείκνονται τόσο ελκυστικές; Εύλογο ερώτημα στο οποίο απαντάει ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ε.Ε.Θ. Κωνσταντίνος Ποσειδώνος
 
«Η διαδικασία ίδρυσης μίας ΙΚΕ είναι απλή, γρήγορη, έχει ελάχιστο κόστος και την ευθύνη για τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, συνεργάτες, έχει μόνο ο διαχειριστής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για τη σύσταση μίας ΕΠΕ, θα πρέπει να δαπανηθεί ποσό 1.000-1.500 ευρώ, να γίνει σειρά διαδικασιών για τις οποίες απαιτείται χρόνος περίπου ενάμισι μήνα. Αντίθετα, το ελάχιστο κεφάλαιο για τη σύσταση μίας ΙΚΕ είναι 1 ευρώ, δεν απαιτείται η συνδρομή συμβολαιογράφου και δικηγόρου, ενώ η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε χρόνο – ρεκόρ».
 
Μάλιστα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την Υπηρεσία Μίας Στάσης που έχει, αναλαμβάνει τη διαδικασία ίδρυσης, που γίνεται επί τόπου, στο ΕΕΘ, όπου συντάσσεται και το καταστατικό της νέας εταιρείας, προσαρμοζόμενο σε ένα πρότυπο που έχει συγγραφεί με βάση τα οριζόμενα από το νόμο. 
 
Η ΙΚΕ, αποδεικνύεται πως είναι πολύ κοντά σε αυτό που χρειάζεται το άτομο που θέλει με εύκολο, γρήγορο και φθηνό τρόπο, μέσα από ένα ευέλικτο νομικό σχήμα, να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ΙΚΕ είναι αυτό που χρειάζονται οι νέοι που θέλουν να τολμήσουν επιχειρηματικά, είναι το εργαλείο που ταιριάζει πολύ στους Έλληνες, που έχουν μέσα στο DNA τους την ανεξάρτητη επιχειρηματική δράση, ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να ενισχυθεί όσο αποδεικνύεται ότι το δημόσιο και η μισθωτή εργασία δεν μπορεί πλέον να είναι η…ιδανική επιλογή για επαγγελματική αποκατάσταση.
http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου