Ένας από τους σημαντικότερους μπλόγκερ του Βιετνάμ καταδικάσθηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τόλμησαν να αψηφήσουν το κομμουνιστικό καθεστώς και να διαδηλώσουν υπέρ του.

Ο δικηγόρος μπλόγκερ Λε Κουόκ Κουάν, 42 ετών, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη του 2012, κρίθηκε ένοχος για "φορολογική απάτη" στο τέλος μιας δίκης στο Ανόι που διήρκεσε μερικές ώρες και επικρίθηκε ως "πολιτική".
"Είμαι θύμα πολιτικών πράξεων. Θα συνεχίσω τη μάχη μου εναντίον της διαφθοράς επιτιθέμενος στη γραφειοκρατία και τη στασιμότητα που υπονομεύουν τη χώρα μας", δήλωσε προς το ακροατήριο.
Κατά την ανακοίνωση της απόφασης, είχε μόλις το χρόνο να πει "ενίσταμαι" πριν διακοπεί η αναμετάδοση σε μια τηλεόραση στην "αίθουσα παρατήρησης" στην οποία είχαν περιοριστεί οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη δίκη, μεταξύ των οποίων και ένας του Γαλλικού Πρακτορείου.
Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι κάτι συνηθισμένο να κόβεται ο ήχος τη στιγμή ευαίσθητων δηλώσεων σε δίκες διαφωνούντων.
Εκατοντάδες διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση του Λε Κουόκ Κουάν κρατήθηκαν μακριά από το δικαστήριο από την αστυνομία του καθεστώτος, το οποίο δεν ανέχεται καμιά αντιπολίτευση.
"Ελευθερία στον Λε Κουόκ Κουάν" έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
Ο Λε Κουόκ Κουγιέτ, μικρότερος αδελφός του κατηγορούμένου, κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν του δόθηκε η άδεια να παρακολουθήσει τη δίκη.
Ένας αστυνομικός με πολιτικά υποχρέωσε το δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου να φύγει από τη διαδήλωση. Οπαδοί της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι εμποδίστηκαν από την αστυνομία να βγουν από το σπίτι τους για να παρευρεθούν στη δίκη.
Ο δικηγόρος μπλόγκερ κατηγορούνταν ότι επιχείρησε να κρύψει από την εφορία 20.000 δολάρια στο πλαίσιο μιας επιχείρησης την οποία είχε ιδρύσει το 2001.
Εκτός από την ποινή φυλάκισης, θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 59.000 δολαρίων.
To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε τη δίκη "πολιτική" και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του καθολικού δικηγόρου, γνωστού για τα κείμενά του στο Ίντερνετ που είναι αφιερωμένα στο μη σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την απουσία πολιτικού πλουραλισμού και θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα του.
Στο Βιετνάμ υπάρχουν πολλές εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνον από την αρχή του 2013 έχουν φυλακισθεί τουλάχιστον 46 διαφωνούντες.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Ανόι εξέφρασε τη "μεγάλη ανησυχία" της γι' αυτή την ετυμηγορία. "Η χρησιμοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας από τις βιετναμικές αρχές για να φυλακίζουν τους επικριτές της κυβέρνησης οι οποίοι εκφράζουν ειρηνικά τις πολιτικές απόψεις τους είναι ανησυχητική", αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε.