Σελίδες

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Κρήτη: Απόφαση - σταθμός για το ΙΚΑ για υπόθεση συνταξης νεκρής

Μια δικαστική απόφαση που θα αποτελέσει "μπούσουλα" και για το ΙΚΑ κεντρικά, εξέδωσε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου και αφορά στην περίπτωση ενός 44χρονου που αν και δικαιώθηκε πρωτόδικα για την είσπραξη της σύνταξης της θανούσης μητέρας του, το δικαστήριο έκρινε τελικά σε δεύτερο βαθμό, πως είχε δόλο και κακώς ελάμβανε από το λογαριασμό τα συγκεκριμένα χρήματα!

Η υπόθεση αφορά τη χρονική περίοδο από το 2010 ως και το 2012.
Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, η μητέρα του 44χρονου πέθανε το 2010 και ο γιος της ανήγγειλε έγκαιρα στο ΙΚΑ το θάνατο της μητέρας του, η οποία εισέπραττε τρεις συντάξεις από το Ίδρυμα.
Ωστόσο κι ενω είχε αναγγελθεί ο θάνατος της ασφαλισμένης κανονικά, το ΙΚΑ, ελέω γραφειοκρατίας και ασυμβατότητας του συστήματος, μπόρεσε να διακόψει την τροφοδοσία μόνον του ενός εκ των τριών κωδικών της συγκεκριμένης ασφαλισμένης, με αποτέλεσμα να μπαίνουν τα χρήματα στο λογαριασμό για τις άλλες δύο συντάξεις!

Όλο αυτό το διάστημα ο γιος της θανούσης εισέπραττε τα χρήματα κανονικά (περίπου 6.000 ευρώ) και δικαίως σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αφού δεν διέγνωσε δόλο στην πρόθεση του, καθώς είχε δηλώσει το θάνατο της μητέρας του.

Όμως το ΙΚΑ δεν άφησε το θέμα στην πρωτόδικη απόφαση και με τη συνδρομή της νομικής συμβούλου του τοπικού υποκαταστήματος Αίγλης Δάφνη συντάχθηκε η σχετική έκθεση εφέσεως και η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα από το τριμελές πλημμελιοδικείο Ηρακλείου.

Το δικαστήριο σε μια απόφαση- σταθμό, καταδίκασε τον 44χρονο σε 5μηνη φυλάκιση, καθώς δεν έκανε δεκτό τον ισχυρισμό του πως δεν είχε δόλο, επειδή είχε έγκαιρα ενημερώσει το Ίδρυμα για το θάνατο της μητέρας του. Σύμφωνα με την απόφαση δεν έγινε δεκτός ο ισχυρισμός πως δεν ήξερε ότι τα αχρεωστήτως καταβληθέντα χρήματα, ήταν ποσά σύνταξης, εξ αφορμής της έγκαιρης αναγγελίας του θανάτου της μητέρας του.

Η απόφαση θα σταλεί στο ΙΚΑ κεντρικά, προκειμένου να αποτελέσει τον "καμβά" για το πως θα κινηθεί το Ίδρυμα στις πάμπολλες παρόμοιες περιπτώσεις που αντιμετωπίζει σε όλη την Ελλάδα.
 http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου