Σελίδες

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Απλή συσκευή κάνει τα θερμαντικά σώματα αποδοτικότερα, πιο πράσινα

Ένα απλό ανεμιστηράκι, που τοποθετείται πάνω στα επιτοίχια θερμαντικά σώματα αλλάζοντας τον τρόπο διοχέτευσης του θερμού αέρα στο χώρο, υπόσχεται να σας κρατήσει πιο ζεστούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα μειώνοντας παράλληλα έως και κατά 20% τα τιμολόγια.

Όλα άρχισαν από ένα διαδικτυακό διαγωνισμό ευρεσιτεχνίας. Οι διοργανωτές κάλεσαν τους συμμετέχοντες να βάλουν τη δική τους πινελιά σε υπάρχουσες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να κάνουν το μέσο σπίτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και, με την ευρεία υιοθέτησή τους, να περιορίσουν την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1 εκ. τόνους το χρόνο έως τα τέλη της δεκαετίας.
Ο βρετανός εφευρέτης Ρόλαντ Γκλάνσι δεν δυσκολεύτηκε να βρει τη λύση κερδίζοντας τις εντυπώσεις - και το διαγωνισμό - με το Radfan του. «Είχα αυτήν την ιδέα γιατί η γυναίκα μου πάντοτε διαμαρτυρόταν ότι κρύωνε όταν καθόμασταν στον καναπέ», είπε στον Daily Telegraph. «Δεν ήθελα να ανεβάζω συνέχεια τη θερμοκρασία γιατί κάτι τέτοιο θα στοίχιζε ακριβά, γι’ αυτό και αγόρασα μερικούς ανεμιστήρες από το eBay και έφτιαξα ένα πρωτότυπο που διοχέτευε το θερμό αέρα στο κέντρο του δωματίου.»
Ο Γκλάνσι δεν έμεινε εκεί. «Παίζοντας» με αρκετά διαφορετικά μοντέλα της συσκευής, κατέληξε σε ένα σύστημα, το οποίο τοποθετείται τέλεια πάνω στο θερμαντικό σώμα αποτρέποντας τη διοχέτευση του θερμού αέρα προς το ταβάνι. «Φαίνεται πως λειτούργησε γιατί η σύζυγός μου έπαψε να παραπονιέται», είπε χαριτολογώντας.

RADFAN/MATT ETHAN
Σύμφωνα με τον Γκλάνσι, το Radfan επιτυγχάνει εξοικονόμηση έως και 120 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς, το κόστος λειτουργίας του είναι μόλις 2 ευρώ ετησίως. Προς το παρόν, μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε καλοριφέρ αερίου, όμως ο εμπνευστής του ευελπιστεί, χάρη στην επιχορήγηση που έλαβε από το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να βάλει το Radfan σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια.
Οι δοκιμές που ακολούθησαν έδειξαν ότι η τεχνολογία μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στο κέντρο του δωματίου κατά 2 βαθμούς Κελσίου, χωρίς να «πειραχτεί» ο θερμοστάτης και με εντελώς αθόρυβο τρόπο. Παρότι, σύμφωνα με τον Γκλάνσι, επιτυγχάνει εξοικονόμηση έως και 120 ευρώ το χρόνο στους λογαριασμούς, το κόστος λειτουργίας του είναι μόλις 2 ευρώ ετησίως. Προς το παρόν, μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε καλοριφέρ αερίου, όμως ο εμπνευστής του ευελπιστεί, χάρη στην επιχορήγηση που έλαβε από το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να βάλει το Radfan σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια.
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου