Σελίδες

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Οι παράλογες προτάσεις της Κομισιόν: «Σουίτες» σε ορνιθοτροφεία, νόμος για την καμπυλότητα των αγγουριών και άλλες εξωφρενικές διατάξεις

Η γραφειοκρατία και οι κανονισμοί οι οποίοι φαίνονται εξωπραγματικοί, δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο, αλλά ευρωπαϊκό, με την Κομισιόν να δίνει το «παράδειγμα» των διατάξεων που υπερβαίνουν την κοινή λογική.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απλοποίησης της νομοθεσίας που εισήγαγε η Κομισιόν, κατάργησε διοικητικές επιβαρύνσεις κατά 25% και εξοικονομήθηκαν 30,8 δισ. ευρώ από αναποτελεσματικές διατάξεις, πολλές από τις οποίες ηχούν εξωπραγματικές, αναφέρει το Εθνος.
Οπως δηλώνει στην εφημερίδα η προϊσταμένη του Γραφείου Διεθνών και Κοινοτικών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, υπάρχουν πολλές διατάξεις της Κομισιόν, οι οποίες ωστόσο δεν διευκολύνουν την ζωή των πολιτών ανά περιοχή, όπως για παράδειγμα η εντολή της Επιτροπής προς τα εστιατόρια, όπου ζήτησε προκειμένου να βάλει «στοπ» στην νόθευση του ελαιόλαδου, να σερβίρεται σφραγισμένο μπουκάλι στους πελάτες, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στη σαλάτα, ωστόσο μετά από αντιδράσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας το μέτρο δεν προχώρησε.
Μια άλλη παράλογη διάταξη της Κομισιόν παραθέτουν οι Financial Times, οι οποίοι τονίζουν πως η σημερινή διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για την υγιεινή στα κομμωτήρια, η οποία απαγόρευε στις κομμώτριες να φορούν ψηλά τακούνια.
Οσον αφορά ειδικότερα τα λαχανικά και φρούτα, μέχρι το 1996 είχαν θεσπιστεί συνολικά αποφάσεις για 36 φρούτα και λαχανικά, για τα οποία είχαν απαιτηθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, με την πιο εξωφρενική να είναι η διάταξη για την...καμπυλότητα των αγγουριών η οποία έπρεπε να είναι μέχρι 10 χιλιοστά σε κάθε 10 πόντους αγγουριού. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις η διάταξη αποσύρθηκε.
Μια άλλη εξωφρενική οδηγία, είναι η απαγόρευση του ατομικού σταβλισμού για τους θηλυκούς χοίρους, με τις περισσότερες χώρες να μην μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτή την ρύθμιση λόγω υψηλού κόστους. Παράλληλα, την 1η Ιανουαρίου του 2012, η Κομισιόν ξαναχτύπησε ζητώντας να ζουν όλες οι όρνιθες ωοπαραγωγής σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου θα μπορούν να ξύνουν τα νύχια τους!
Επίσης, μια άλλη οδηγία της Κομισιόν που έπεσε στο κενό, ήταν η διάταξη που είχε προταθεί, σύμφωνα με την οποία από την 1 Ιανουαρίου του 2004 οι αγρότες θα έπρεπε να κρατούν βιβλία εσόδων- εξόδων ακόμη και για ένα ευρώ που θα εισέπρατταν. Οπως δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης στο Εθνος, η ρύθμιση αυτή δεν πέρασε καθώς οι αγρότες θα έπρεπε να πληρώσουν διπλάσια ή τριπλάσια ποσά σε λογιστές και συμβούλους, από την επιδότησης που θα εισέπρατταν.
Κλείνοντας, το δημοσίευμα αναφέρει πως από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν καταργηθεί 5.590 νομοθετικές πράξεις οι οποίες κρίθηκαν αναποτελεσματικές

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου