Σελίδες

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ Βασικό κριτήριο τα πτυχία στην επιλογή διευθυντών

Του Ηλία Μπενέκου
Σημαντικές αλλαγές στο τρόπο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τα τυπικά προσόντα, έναντι της ιεραρχίας. Αλλωστε, η νομοθετική πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δεν έφθασε ποτέ στη Βουλή, καθώς μεσολάβησε ο ανασχηματισμός του Ιουνίου και η απομάκρυνση του Αντ. Μανιτάκη.

Το θέμα των αλλαγών στις θέσεις ευθύνης, άνοιξε χθες με δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας μάλιστα τραπέζι ακόμη και την επιλογή των γραμματέων των υπουργείων και των διοικητών και διευθυνόντων συμβούλων επιχειρήσεων του Δημοσίου.
Ειδικότερα, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, που θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου θα ενισχύει τα κριτήρια που αφορούν τα τυπικά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) των υποψηφίων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών, με στόχο να έχουν πλεονέκτημα οι νεότεροι προσοντούχοι υπάλληλοι έναντι των στελεχών που διαθέτουν κυρίως εμπειρία. Θα προβλέπει επίσης και τη διεξαγωγή ειδικής συνέντευξης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η συνέντευξη αναμένεται να είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους, να μαγνητοφωνείται και να πραγματοποιείται από επιτροπές ανώτατων στελεχών που θα έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.
Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές και στην επιλογή των γενικών γραμματέων των υπουργείων και των διοικητών οργανισμών, ώστε να μην αποτελούν πολιτικές επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης επανεξετάζει την επαναφορά του opengov για την προσέλκυση στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο ΒΗΜΑ FM, στο συγκεκριμένο τομέα «δεν έχουμε πετύχει το επιθυμητό επίπεδο αξιοπιστίας και προσέλκυσης πραγματικά δυνατών βιογραφικών, που θα έλθουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έστω και υπό το καθεστώς μειωμένων αποδοχών στο Δημόσιο».
Την ίδια ώρα πάντως που προωθούνται αλλαγές σε επίπεδο διευθυντών, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει πάντα ο «πονοκέφαλος» του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, που βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της τρόικας επί του αιτήματος για δίμηνη παράταση, χαρακτήρισε χθες το χρονοδιάγραμμα ασφυκτικό, καθώς θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί αξιολόγηση δομών από τις οποίες θα προέλθουν οι «διαθέσιμοι».
Απλούστευση διαδικασιών
Οι επιτελείς της Βασ. Σοφίας δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Άλλωστε όπως σημείωσε ο υπουργός «μόνο για τον τομέα της επιχειρηματικής δράσης, σε μια μελέτη στην οποία έχουμε προχωρήσει με τον ΟΟΣΑ, έχουμε εντοπίσει περίπου 4.000 γραφειοκρατικά βάρη για τις επιχειρήσεις».
Χθες μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη, παρεμβαίνοντας στο θέμα της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών δημοσιοποίησε έκθεσή του, με προτάσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την επίτευξη διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων των υπηρεσιών του δημοσίου, αλλά και τον επανασχεδιασμό των διοικητικών ελέγχων.
 http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου