Σελίδες

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Βιοχαλκέντερη ανάπτυξη


 
Το ότι η εταιρία Βιοχάλκο μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο, αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για την οικονομία της Ελλάδας, αλλά και για την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Από το ξεκίνημα της χρονιάς γνωρίζαμε ότι τα σύννεφα πάνω από την εταιρία μαζεύονταν όλο και πιο απειλητικά, αφού η διοίκηση της Βιοχάλκο το είχε δηλώσει ξεκάθαρα. Συγκεκριμένα, είχε ακουστεί από επίσημα χείλη ότι η εταιρεία «διερευνά προτάσεις συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στα πλαίσια εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιριών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου σε απάντηση σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Τη Δευτέρα, όλο αυτό το σενάριο επί χάρτου, έγινε πραγματικότητα. Οι θυγατρικές παραγωγικές εταιρείες της Βιοχάλκο, βέβαια, παραμένουν στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο πρωθυπουργός συζητά με εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών και μεγάλους επενδυτές, τεράστιες εταιρείες επιλέγουν τις διασυνοριακές διαπραγματεύσεις, με την ταυτόχρονη απομάκρυνσή τους από τη χώρα μας. Πόσο θετική εικόνα διαμορφώνεται από όλο αυτό και πόσο βοηθά την εικόνα της χώρας κατ’ επέκταση, αλλά και της κυβέρνησης η οποία, δια στόματος Σαμαρά, βλέπει να έρχεται η ανάπτυξη 6 χρόνια μετά;
Η απάντηση δε χρήζει μάστερ στις πολιτικές επιστήμες ή στα οικονομικά. Μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί (και) η εν λόγω απόφαση της Βιοχάλκο, η οποία έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες αποχωρήσεις τεράστιων βιομηχανικών ομίλων -θυμηθείτε τις Coca Cola και ΦΑΓΕ- (και) για καλύτερα επιτόκια δανεισμού. Για τα καθημερινά λουκέτα καταστημάτων και βιοτεχνιών δε χωρά, επίσης, κανένα κυβερνητικό μνημόσυνο. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί, εμπράκτως, να πείσει κανέναν δια των λόγων του πως όλα βαίνουν καλώς στη χώρα και στην οικονομία μας. Βλέπετε, ουδείς μπορεί να δει την επιχείρησή του να αναπτερώνεται οικονομικά με ευχολόγια και σλόγκαν βγαλμένα από κάποιο χλιδάτο διαφημιστικό γραφείο.
Το «πρωτογενές πλεόνασμα» και το “success story” είναι πολύ όμορφες ατάκες εάν είσαι πάμπλουτος ελληνοαμερικανός και κυκλοφορείς με καπελάκι baseball στη Νέα Υόρκη, ενώ κανονίζεις να φας με φίλους σου σταυλίσιες μπριζόλες στην Αστόρια. Όταν, όμως, είσαι επιχειρηματίας, ζεις στη χώρα μας και ακούς αυτές τις λέξεις δια στόματος του πρωθυπουργού, χαμογελάς πικρά και αναζητάς μια διέξοδο. Εκτός του χάρτη της Ελλάδας, φυσικά.
Κύριε Σαμαρά, στόχευση χρειάζεται και άμεση χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις εκείνες που δε στερούνται προοπτικών, στις εταιρείες εκείνες που κινούνται σε κλάδους που διαθέτουν δυναμική και οι οποίες μπορούν να δώσουν πραγματική, απτή πνοή στην οικονομία μας. Ας δώσουν, για παράδειγμα, δάνεια οι Τράπεζες ώστε να μην αποχωρούν οι επιχειρήσεις από τη χώρα μας – είναι μια λύση με την οποία πολλοί συνηγορούν.
Αλλά να μη σας λέω εγώ τι να κάνετε, σωστά; Άλλωστε, μπορεί να διακόπτω και τον ειρμό της σκέψης του συμβουλίου σας, μπορεί να σκέφτεστε ήδη την επόμενη ατάκα, εμπνευσμένη από την επικαιρότητα, άλλωστε η διαφήμιση αντιγράφει τη ζωή. «Βιοχαλκέντερη ανάπτυξη», για παράδειγμα. Καλό δεν είναι;
 http://www.protagon.gr Σπύρος Σεραφείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου