Σελίδες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Έδεσσα: Είδες ο Κυριάκος!

Το παρακάτω περιστατικό συνέβη προχθές στην ενοποιημένη πλέον Δ.Ο.Υ Έδεσσας (Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία), όταν φορολογούμενος πολίτης από την Αριδαία-Πέλλας, επισκέφθηκε αυτήν, προκειμένου έχοντας όλα τα δικαιολογητικά, προβεί στην έκδοση ΑΦΜ στην θυγατέρα του που απουσίαζε.

Φθάνοντας στο αρμόδιο γραφείο, αφού γνωστοποίησε τον σκοπό της επίσκεψής του στην αρμόδια υπάλληλο, του ζητήθηκε να συμπληρώσει την προβλεπόμενη αίτηση. Όμως επειδή λόγω της μη ικανότητας συμπλήρωσης της αίτησης από τον αιτούντα πολίτη, καθ΄όσον λόγω ηλικίας και επειδή δεν έφερε μαζί του τα γυαλιά (διοπτροφόρος ον), παρακάλεσε την εν λόγω υπάλληλο να συμπληρώσει την αίτηση εξηγώντας την τον λόγο.
Τότε εκείνη (υπάλληλος) αντέδρασε βιαίως λεκτικά, λέγοντάς του ''και τι να κάνουμε τώρα''. Ο φορολογούμενος πολίτης τότε -γνώστης προφανώς της Νομοθεσίας- της εξήγησε ότι είναι υποχρεωμένη εκ του Νόμου να συμπληρώσει  σε περίπτωση αδυναμίας του πολίτη την αίτηση. Η υπάλληλος και πάλι αντέδρασε και τότε ο φορολογούμενος την ρώτησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου: ''Τον ξέρεις τον Κυριάκο! Ψάχνει να βρει υπαλλήλους... δυνάστες, για να συμπληρώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να απολυθούν'', εννοώντας τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Κο Μητσοτάκη Κυριάκο.
Η υπάλληλος αφού κατάλαβε τι εννοεί  ο φορολογούμενος πολίτης - και ελπίζουμε να κατάλαβε  το λάθος της και όχι από φόβο- όχι μόνο συμπλήρωσε την αίτηση, αλλά με προθυμία εξυπηρέτησε αυτόν, άμεσα. Σίγουρα ούτε η αδιαφορία (υπάλληλος), αλλά ούτε και οι απειλές (φορολογούμενος), αντίστοιχα, είναι αποδεκτές από κάθε νοήμων πολίτη. Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν στην μ.τ (μετά τρόικας) εποχή υπάλληλοι (ευτυχώς ελάχιστοι) που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι είναι υπηρέτες του πολίτη και όχι δυνάστες του.
Από την άλλη, καλό είναι ο πολίτης, όπως και ο κάθε υπάλληλος, να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, όπως και τις υποχρεώσεις τους. Άλλωστε το αρμόδιο υπουργείο, έχει εκδώσει πληθώρα εγκυκλίων-οδηγιών για το θέμα αυτό-σχετικά με την εξυπηρέτηση του πολίτη, καθώς και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των υπαλλήλων, αλλά και των πολιτών- οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου.
 http://www.karatzova.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου