Σελίδες

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ * ΤΡΥΠΙΕΣ ΟΙ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ Τρικ με τις επιστροφές φόρου σώζει τα έσοδα

ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ενέσεις αισιοδοξίας επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει το κλίμα για την αρνητική πορεία των εσόδων, αν και τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και μήνα με το μήνα πάνε όλο και λιγότεροι στο ταμείο του Δημοσίου να πληρώσουν τους φόρους τους.


Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην αγορά, με τις μέρες που τα καταστήματα δεν κάνουν ούτε σεφτέ να πληθαίνουν όλο και περισσότερο και τους φόρους που αποδίδουν οι επιχειρήσεις να μειώνονται σταθερά.
Δεδομένης και της φοροεπιδρομής που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών για τους τελευταίους μήνες του έτους, με φόρους και χαράτσια, το τοπίο γίνεται όλο και πιο σκοτεινό, έστω και αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει να αισιοδοξεί ότι ο λογαριασμός θα βγει.
Η αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου προέρχεται από τα δελτία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς αυτά δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 26,9 δισ. ευρώ. Η επιτυχία όμως αυτή δεν είναι πραγματική, καθώς η αύξηση κρύβει ένα λογιστικό κόλπο που οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να χρησιμοποιούν για να «καλλωπίζουν» τα τελικά στοιχεία.
Εν μέσω κρίσης
Για να προκύψει αυτό το πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα, εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους περιόρισε στο ελάχιστο την εκταμίευση των οφειλόμενων επιστροφών φόρου προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρου ήταν μειωμένες κατά 55,8% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να γεμίζουν από «δανεικό» στην πραγματικότητα ρευστό.
Ποια θα ήταν όμως η πραγματική εικόνα, αν η κυβέρνηση επέστρεφε ως όφειλε τους φόρους; Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, αν υποθέσουμε ότι οι επιστροφές φόρου γίνονταν κανονικά, η αύξηση των εσόδων θα ήταν μόλις 1,1% σε ετήσια βάση και 0% σύμφωνα με το στόχο.
Την πρακτική αυτή ακολουθεί όμως η κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες, διαμορφώνοντας στρεβλή εικόνα για την πορεία των εσόδων, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται με τόκους που θα πρέπει να επιστρέψει μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές. Αρα, το μόνο που καταφέρνει είναι προσωρινά να παρουσιάζει μια θετική εικόνα, επιβαρύνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το κλείσιμο της στρόφιγγας στις επιστροφές φόρου στερεί πολύτιμο ρευστό από την αγορά και τους φορολογουμένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθίζηση των φορολογικών εσόδων αλλά και των έμμεσων φόρων.
Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων στο επτάμηνο του έτους δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν κατά 9,4% σε ετήσια βάση, ενώ η μείωση σε σχέση με το στόχο ήταν 4,4%. Μειωμένα κατά 10,8% σε ετήσια βάση ήταν και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ σε σχέση με το στόχο υποχώρησαν κατά 8,6%.
Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην πορεία των εσόδων από τον ΦΠΑ. Τα συνολικά έσοδα ήταν μειωμένα σε ετήσια βάση κατά 10,2%, καθώς ο ΦΠΑ των πετρελαιοειδών υποχώρησε 19,3%, ο ΦΠΑ του καπνού κατά 10,1%, ενώ οι φόροι κατανάλωσης κατά 10%.
Δεν αποδίδει
Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που δημιουργούν τα στοιχεία για τα έσοδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και η πολυδιαφημισμένη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.
Τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι μόνο δύο στους δέκα επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης μείωσαν τον ΦΠΑ. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι φορείς της αγοράς, πλέον δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες να προμηθευτούν το «μπλε σηματάκι», καθώς, όπως λένε, «ελάχιστοι πελάτες ενδιαφέρονται αν το κατάστημα έχει προμηθευτεί το σήμα».
Συνεπώς, ο στόχος για αύξηση της κίνησης στην αγορά, άρα και αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ, φαίνεται πως δεν επιτυγχάνεται, με την κυβέρνηση να αρκείται στις πανηγυρικές ανακοινώσεις για την επιτυχή διαπραγμάτευση με την τρόικα.
 http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου