Σελίδες

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 'Κρυφός' φόρος για τα αυθαίρετα

«Κρυφές» φορολογικές επιβαρύνσεις, διπλάσιες από αυτές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του Ν. 4014/2011 για την «τακτοποίηση» αυθαίρετων χώρων.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 22 του άρθρου 24 του Νόμου 4014/2011 προβλέπει ότι για όλους τους χώρους σε υπόγεια, πατάρια, που πολεοδομικά δεν αποτελούν όροφο, και σοφίτες, που «τακτοποιήθηκαν» με την πληρωμή ειδικών προστίμων, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% κατά τον υπολογισμό της αξίας για την επιβολή οποιουδήποτε φόρου (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ κ.λπ.).
Οπως γίνεται αντιληπτό, η έκπτωση αυτή θα έπρεπε να ισχύσει και για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Ομως στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, που υποβάλλουν τις ημέρες αυτές οι φορολογούμενοι, δεν προβλέπεται ξεχωριστός κωδικός στον οποίο θα έπρεπε να δηλωθούν οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης.
Οι συγκεκριμένοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους των κατοικιών και επομένως θα φορολογηθούν κανονικά στο 100%, όπως οι κύριοι χώροι. Δηλαδή οι 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα «χάσουν» την έκπτωση φόρου 50% την οποία προβλέπει η νομοθεσία για τους αυθαίρετους χώρους που τακτοποίησαν με τον Νόμο 4014/2011 και θα επιβαρυνθούν με διπλάσιο φόρο.
Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες παράταση έως τις 27 Σεπτεμβρίου στην προθεσμία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης E9 (για μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση εντός του 2012), που κανονικά έληγε χθες.
Κι αυτό γιατί το σύστημα «μπλόκαρε» κατά το τελευταίο διήμερο, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να μην μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις.
Οπως σημείωναν φοροτεχνικοί, οι οποίοι προσπαθούσαν τα τελευταία 24ωρα να υποβάλουν δηλώσεις για λογαριασμό πελατών τους, ύστερα από πολλές προσπάθειες να μπουν στην εφαρμογή του Ε9 διαπίστωναν με έκπληξη πως, αντί της περιουσιακής κατάστασης του πελάτη τους, έβλεπαν τα στοιχεία άλλου φορολογουμένου.
Χθες το πρωί το σύστημα «έπεσε» και δεν ήταν δυνατόν να υποβληθούν δηλώσεις, γι' αυτό και το υπουργείο έδωσε παράταση.
Να υπενθυμίσουμε πως οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για αγροτεμάχια και λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Κώστας Τσαχάκης
 http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου