Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

48 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Με τις αμμουδερές παραλίες που διαθέτει σε απόσταση είκοσι λεπτών, το Φεστιβάλ Φιλίππων, τις γραφικές ψαροταβέρνες με το ντόπιο ψάρι και τα παραμυθένια σοκάκια της παλιάς πόλης, η Καβάλα αναδεικνύεται ιδανικός προορισμός για ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο.

 ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ
10.30 -18.00 Ο νομός Καβάλας έχει πολύ μεγάλη ακτογραμμή, η οποία εκτείνεται ανατολικά και δυτικά της πόλης. Εσείς επιλέξτε τον παραλιακό δρόμο, που περνάει μπροστά από την ιχθυόσκαλα, και κατευθυνθείτε δυτικά προς την παραλία Ελαιοχωρίου. Θα περάσετε τους Αμμολόφους και την παρέλαση των beach bars, που βρίσκονται το ένα κολλημένο δίπλα στο άλλο, και ύστερα από περίπου είκοσι πέντε λεπτά θα βρεθείτε στην Almyra. Απομονωμένο σε μια δική του αμμώδη παραλία, αυτό το beach bar, με τη χαλαρή μουσική (μέχρι τις 14.00), τις λευκές ομπρέλες και τις τεράστιες ξαπλώστρες, που με την πολυτέλειά τους θυμίζουν Μύκονο, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αμέσως. Η λιτή και φυσική διακόσμηση, με τα άσπρα έπιπλα, τους τρεις μεξικανικούς κάκτους να σε υποδέχονται στην είσοδο και τους διάσπαρτους φοίνικες, σίγουρα θα σας ταξιδέψει σε κάποιο εξωτικό μέρος. Εφόσον δεν χρεώνονται οι ξαπλώστρες, ο καφές έχει λογική τιμή (4 ευρώ), όπως και τα ποτά (από 4 ευρώ). Αν πάλι δεν θέλετε την άνεση ενός μαγαζιού, μπορείτε να απλώσετε την πετσέτα σας λίγα μέτρα παραπέρα. Η αμμουδιά είναι το ίδιο ωραία και ο κόσμος σαφώς λιγότερος.
18.30 - 20.00 Φροντίστε να φύγετε γύρω στις έξι από την παραλία, διότι στην επιστροφή θα συναντήσετε κίνηση. Μόλις φτάσετε στη Νέα Πέραμο, παρκάρετε το αυτοκίνητό σας μετά το στρατόπεδο. Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε τον «Ισαλο», μια προσεγμένη ψαροταβέρνα με πολύ νόστιμα πιάτα (από 15 ευρώ το άτομο με κρασί). Παρότι το μαγαζί δεν έχει θέα, θα σας αποζημιώσει το φαγητό του μερακλή Ντίνου. Ο λιαστός τσίρος με άνηθο, η ανοιχτή ψητή σαρδέλα με κρεμμύδι και το λιγκουίνι με αχινούς είναι πιάτα που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε και από την κασέλα φρέσκο ψάρι, το οποίο προμηθεύεται ο ιδιοκτήτης κάθε πρωί από τους ντόπιους ψαράδες.
22.30 - 02.00 Μετά την αναγκαία ξεκούραση στο ξενοδοχείο, ετοιμαστείτε για τη βραδινή σας έξοδο. Η «Μέκκα του καπνού», όπως αποκαλούσαν παλιότερα την Καβάλα λόγω των καπνομάγαζών της, διατηρεί ακόμη έντονη νυχτερινή ζωή, η οποία ενδείκνυται για νωχελικές μπαρότσαρκες. Τα περισσότερα μαγαζιά είναι κοντά μεταξύ τους και άρα το αμάξι είναι περιττό. Ξεκινήστε τη βραδιά σας από την παραδοσιακή συνοικία του Αγίου Νικολάου, που απλώνεται στα ανατολικά της πόλης, ανάμεσα στην κεντρική πλατεία και τη Χερσόνησο της Παναγίας. Περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια, δείτε πώς το παρελθόν συμβιώνει με το παρόν και παρατηρήστε πώς αλλάζει το αστικό τοπίο από γωνιά σε γωνιά - εστιατόρια και μπαρ στριμώχνονται ανάμεσα σε μικρομάγαζα λιανικής.
Επειτα, αγκυροβολήστε στα σταντ του Espresso and Tails, στον πεζόδρομο της οδού Δαρδανελλίων. Το μαγαζί, που λειτουργεί λιγότερο από ένα χρόνο, σου φέρνει στο μυαλό κάτι από Γκάζι. Κόσμος, χαλαρά ντυμένος, να στέκεται όρθιος ή να κάθεται στα πεζούλια, να δροσίζεται με τα κοκτέιλ φρέσκων φρούτων (5 ευρώ!) και να μιλάει για τις καλοκαιρινές του εμπειρίες. Ατμόσφαιρα μαγευτική, που σε κάνει να νιώθεις ότι το καλοκαίρι θα κρατήσει για πάντα. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το κοκτέιλ λάιμ με κανέλα, που έχει βάση το ρούμι. Μετά τη θερινή ονειροπόλησή σας, περπατήστε μέχρι το λιμάνι και πηγαίνετε άφοβα για «εκτελωνισμό». Ετσι ονομάζουν οι ντόπιοι τις επισκέψεις τους στο «Τελωνείο» (ποτό από 6 ευρώ), ένα μεγάλο μπαρ με ιδιαίτερη διακόσμηση που βασίζεται στις λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα κάποια ιστορικά αποκόμματα του τοπικού Τύπου που είναι κρεμασμένα στον τοίχο. Αν πεινάσετε, πριν επιστρέψετε στο ξενοδοχείο, κάντε μια στάση στο μπουγατσάδικο «Λεμονίδης» (μπουγάτσα 2 ευρώ).
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ
09.30 - 16.00 Την Κυριακή ξυπνήστε λίγο πιο νωρίς για να πάτε στην παραλία. Τα μαγαζιά στην πόλη έχουν κλείσει και οι κάτοικοι της Καβάλας πλημμυρίζουν κυριολεκτικά τα beach bars. Για να αποφύγετε το συνωστισμό, κάντε μια τηλεφωνική κράτηση στο Riva Beach Project, που είναι το τελευταίο μαγαζί στους Αμμόλοφους. Οι εντυπωσιακές ξαπλώστρες του, που είναι τοποθετημένες πάνω σε υπερυψωμένες ξύλινες εξέδρες και μοιάζουν με αμοιβάδες, θα σας εξασφαλίσουν την ιδιωτικότητα που ζητάτε ανάμεσα στους εκατοντάδες παραθεριστές. Επίσης, αν έχετε διάθεση για αθλητισμό, μπορείτε να παίξετε beach volley ή beach tennis στα επαγγελματικά γήπεδα που υπάρχουν από την αριστερή πλευρά της αμμουδιάς. Στα συν του μαγαζιού το δωρεάν ασύρματο δίκτυο με την πολύ καλή σύνδεση. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να βγείτε έξω από την πόλη για μπάνιο, πηγαίνετε στην Ακτή Τόσκα, μια παραλία που απέχει πέντε χιλιόμετρα από την Καβάλα και έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία. Πάντως, μην έχετε μεγάλες απαιτήσεις, καθώς έχει όλα τα μειονεκτήματα των ακτών που είναι κοντά σε πόλη.
16.30 -18.00 Επόμενος προορισμός η ψαροταβέρνα «Κυρα Βαγγελιώ» (15 ευρώ το άτομο με ούζο) στο Καρά Ορμάν, γνωστό και ως Περιγιάλι, στην ανατολική πλευρά της Καβάλας. Η διαδρομή έως εκεί, με τις απότομες κατηφορικές στροφές και τους πελώριους φοίνικες, είναι μοναδική. Μάλιστα, αν την επαναλάβετε το βράδυ, θα έχετε την εντύπωση ότι οδηγείτε στο Μονακό. Διασχίζετε όλη την πόλη, περνάτε τις Καμάρες, το παλιό υδραγωγείο της πόλης που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα μ.Χ., αφήνετε πίσω σας την περιοχή των παλιών Σφαγείων και ελάχιστα μέτρα αργότερα, πάνω στο δρόμο, θα βρεθείτε μπροστά στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι. Το σκηνικό, με τους μπλε ανεμιστήρες, την κληματαριά, τα γλαστράκια με τα γεράνια και τις ψάθινες καρέκλες, είναι βγαλμένο από ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Θα πιείτε καβαλιώτικο ούζο, θα φάτε λιαστό χταπόδι και σπιτικά σαρμαδάκια (ντολμαδάκια), θα δοκιμάσετε την ποικιλία αλμυρών και θα ταξιδέψετε νοητά μέχρι τη Θάσο απέναντι.
18.30 - 21.00 Λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα, όποτε ο ήλιος δεν θα καίει τόσο πολύ, προγραμματίστε να επισκεφτείτε το Imaret, το μοναδικό μνημείο-ξενοδοχείο στην Ελλάδα. Μόνο αν κάποιος περιηγηθεί τους εσωτερικούς του χώρους και τους τρεις ξεχωριστούς κήπους, θα μπορέσει να καταλάβει την πολυδιάστατη ιστορία της Καβάλας. Το πρώην μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο, κρεμασμένο στην άκρη της Χερσονήσου της Παναγίας, ιδρύθηκε το 1817 από τον Μοχάμετ Αλί πασά, μετέπειτα αντιβασιλιά της Αιγύπτου, και το όνομά του σημαίνει «κουζίνα για σούπες». Εδώ, εκτός από την εκπαίδευση του Κορανίου, προσφερόταν και ζεστή σούπα στους άπορους της εποχής. Με την ανακαίνιση του 2004, τα «κελιά» των μαθητών μετατράπηκαν σε πολυτελή δωμάτια, κάποιοι από τους κοινόχρηστους χώρους έμειναν άθικτοι (π.χ. ο χώρος με τα πιθάρια που διατηρούσαν τα τρόφιμα) και άλλοι διαμορφώθηκαν για να παρέχουν σύγχρονες ανέσεις, το χαμάμ. Στο τέλος της μικρής σας περιπλάνησης, παραγγείλτε ένα ποτό και απολαύστε την πανοραμική θέα της πόλης.
21.30 - 00.00 Από τη στιγμή που είστε στην παλιά πόλη, δεν έχετε λόγο να μετακινηθείτε αλλού. Ανεβείτε την οδό Πουλίδου μέχρι τέρμα, φτάστε στο φάρο που βρίσκεται μέσα στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου, κοιτάξτε για ακόμη μία φορά την πόλη από ψηλά, βολτάρετε πέριξ της εκκλησίας της Παναγίας και ξαποστάστε σε ένα παγκάκι, ίσα για να επεξεργαστείτε τις όμορφες εικόνες που έχετε δει. Κατόπιν, γυρίστε προς τα πίσω και πιείτε ένα ποτό στην «οικία του Μοχάμετ Αλι» που, εκτός από μουσείο, λειτουργεί και ως μπαρ-εστιατόριο (ποτό από 7 ευρώ). Στην αυλή του σπιτιού, ανάμεσα σε πανύψηλα κυπαρίσσια και πεύκα, υπάρχουν διάσπαρτα μεταλλικά τραπεζάκια. Ο φωτισμός των κεριών, η απαλή μουσική και το αθόρυβο σέρβις -που ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε μαγαζί- δημιουργούν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα. Για τον επίλογο του ταξιδιού σας, κατηφορίστε στο λαϊκό καφωδείο «Πωλείται» (ποτό από 5 ευρώ). Μικρό μαγαζί, που λειτουργεί και ως μόνιμος εκθεσιακός χώρος των έργων του γλύπτη Κώστα Καρακίτσου. Ο κεντρικός του τοίχος ήταν κομμάτι των θεμελίων του παλατιού που άρχισε να χτίζει ο Χικμέτ πασάς, ενώ η οροφή του είναι φτιαγμένη με μια σπάνια οθωμανική τεχνοτροπία. Καθίστε έξω στις ξύλινες καρέκλες, παραγγείλτε ένα ποτό, μυρίστε τα φυτά που σας περιστοιχίζουν και συζητήστε τις στιγμές των παραισθήσεων που ζήσατε στην Καβάλα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Από Αθήνα υπάρχει καθημερινό δρομολόγιο της Olympic Air (www.olympicair.com, από 140 ευρώ το άτομο μετ’ επιστροφής για το καλοκαίρι) για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, απ’ όπου θα πρέπει στη συνέχεια να νοικιάσετε αυτοκίνητο (υπάρχουν διάφορες εταιρείες) για να φτάσετε στην πόλη της Καβάλας. Από τη Θεσσαλονίκη η Καβάλα απέχει 156 χιλιόμετρα, μέσω της Εγνατίας Οδού, δηλαδή μιάμιση ώρα περίπου με το αυτοκίνητο.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Imaret (Θ. Πουλίδου 6, T/2510-620.151). Αν το αντέχει η τσέπη σας, αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής. Θα νιώσετε πραγματικά σαν βασιλιάδες. Αν πάλι δεν έχετε τόσα χρήματα, αξίζει ο κόπος να τα μαζέψετε. Η αίσθηση του να κάνεις μπάνιο στον κεντρικό κήπο του ξενοδοχείου, με τους γλάρους ολόγυρά σου να προσγειώνονται στο νερό, είναι μοναδική. Από 320 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.
Galaxy (Ελ. Βενιζέλου 27, Τ/2510-224.812). Στο κέντρο της πόλης, με θέα στο λιμάνι. Αρκετά καθαρό, με το πρωινό στο roof garden να είναι το δυνατό του σημείο. Από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Esperia (Ερυθρού Σταυρού 44, Τ/2510-229.621). Μόλις 400 μέτρα από το λιμάνι της Καβάλας, έχει προσεγμένα δωμάτια με σύγχρονες ανέσεις, θέα στη θάλασσα και αρκετά πλούσιο πρωινό. Από 40 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

«Almyra», παραλία Ελαιοχωρίου, Τ/6977-616.173
«Ισαλος», Νέα Πέραμος, Τ/6944-987.350
«Espresso and Tails», Δαρδανελλίων 3Β, Καβάλα, Τ/2510-222.232
«Τελωνείο», Παλιό Tελωνείο, Καβάλα, Τ/6974-996.799
«Λεμονίδης», Κουντουριώτου 2, Καβάλα, Τ/2510-230.249
«Riva Beach Project», Τέρμα Αμμολόφων, Τ/6978-600.060
«Κυρα - Βαγγελιώ», Αμ. Ερυθρού Σταυρού 186, Καβάλα, Τ/2510-225.846
«Οικία Μοχάμετ Αλι», πλατεία Μοχάμετ Αλι, Καβάλα, Τ/2510-620.515
«Πωλείται», Θ. Πουλίδου 31 Γ, Καβάλα, Τ/2510-227.699

 http://trans.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου