Σελίδες

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Οι εισπρακτικές είναι παράνομες, μην τις λαμβάνετε υπόψιν

To κυνήγι των οφειλετών σε τράπεζες απο εισπρακτικές  εκ μέρους των πελατών τους  κρίθηκε παράνομο. Πιο συγκεκριμμένα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εκχώρηση δανείων στις εισπρακτικές και σε άλλους τρίτους απο τις τράπεζες! ΕπιπλέονΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ έξωδικαστικές και δικαστικές πράξεις κατά των οφειλετών…κι άλλες εκπλήξεις:

Α) Σύμφωνα με τον ν. 3758/2009 οι εισπρακτικές ΔΕΝ μπορούν: α) να αγοράσουν (ΑΚ 513 επ.)ή να αναδεχτούν (ΑΚ 471 επ.) ή να διαχειριστούν (ΑΚ 876 επ.)! δάνεια από τις τράπεζες ή να χορηγήσουν οι ίδιες δάνεια (διότι δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ), β) δεν μπορούν να προβούν σε ΚΑΜΙΑ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ πράξη εναντίον οφειλέτη που ασκείται αποκλειστικά από δικηγόρους ή δικαστικούς επιμελητές,  όπως εξώδικα, διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ! ή την συμμετοχή των σε πλειστηριασμούς!.
Β) Σύμφωνα με τον ν. 3758/2009 οι εισπρακτικές μπορούν ΜΟΝΟ: Να ενημερώνουν ΕΞΩΔΙΚΩΣ τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμα δάνεια (που έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα)
Γ) Απαγορεύεται από τράπεζα η εκχώρηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων προς είσπραξη, είτε προς τις Εισπρακτικές είτε προς άλλους τρίτους (ΑΚ 455 επ.).

Ιδού ο ν.3758/2009, ΦΕΚ Α` 68/5-5-2009 (για τις εισπρακτικές). Δείτε ειδικότερα τα άρθρα: 3 παρ.2, 3, 5, 4 παρ.2, 6 παρ.5 (+++), 8 παρ.3, 9 παρ.4 (+++).
http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=startdown&id=179
Συμπέρασμα:
 α) Οι εισπρακτικές δεν μπορούν να γίνουν «δανειστές», δηλ. δεν μπορούν να πάρουν την θέση των τραπεζών απέναντι στους δανειστές, διότι  οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να τους εκχωρήσουν, ή πουλήσουν ή μεταβιβάσουν για διαχείριση δάνεια, διότι οι εισπρακτικές ΔΕΝ έχουν άδεια για χορήγηση ή διαχείρισης δανείων, εφόσον δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ (αρ.3 παρ.2 ν. 3758/2009).
Β) δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ περίπτωση δικαστικής διεκδίκησης δανείου, κατάσχεσης, πλειστ/σμού κλπ. από εισπρακτική εταιρεία, εσωτερικού ή εξωτερικού, εναντίον οφειλέτη. ΚΑΜΙΑ και ΠΟΤΕ.
Πηγή Στοχασμός Πολιτική Δημήτρης Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου