Σελίδες

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Διακοπές στην πόλη


Αν διαβάζεις αυτό το κείμενο έχοντας κανονίσει ήδη διακοπές ή είσαι ήδη εκεί, σκέψου ότι εγώ μπορεί να περάσω καλύτερα από σένα. Ναι, εδώ, στην πόλη...

Σε ένα προηγούμενο κείμενό μου είχα γράψει ξανά για καλοκαιρινές διακοπές, αυτές που δε θα πάει φέτος πολύς κόσμος λόγω έλλειψης χρημάτων και όχι βάσει διάθεσης. Το υπόλοιπο του Ιουλίου και τον Αύγουστο, λοιπόν, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα κατεβάζει ρολά, θα βάζει λουκέτο υπό την επιγραφή «κλειστό λόγω διακοπών», εσύ μπορεί να είσαι στην πόλη. Ε, και; Θα είμαι κι εγώ εδώ. Επειδή, παλιότερα, το έχω ζήσει, σου λέω ότι δεν είναι καθόλου άσχημα το «καλοκαίρι - διακοπές στην πόλη». Αρκεί να μη σου φαίνεται ήδη οξύμωρο και να μην κάθεσαι να μιζεριάζεις στο σπίτι ή στο μπαλκόνι, αλλά να κάνεις πράγματα – που λέει κι η Βάνα Μπάρμπα.
Δίχως καμία αξιολογική σειρά, λοιπόν, μπορείς να πηγαίνεις βόλτες, με τα πόδια, στους δρόμους της πόλης, να γυρίζεις σε γωνιές που είχες ξεχάσει ότι υπάρχουν. Σε στοές που κρύβουν μαγαζάκια με μυστικά μιας άλλης πόλης, μιας άλλης εποχής πιο ανθρώπινης, όπως Μοναστηράκι. Να βγάζεις φωτογραφίες και να προσπαθείς να κρατήσεις για πάντα τα καρέ μιας (σχεδόν) άδειας πόλης. Να πηγαίνεις σε φίλους που έχουν πρόσβαση σε ταράτσες και να βλέπετε τον αστικό ιστό από ψηλά. Υπάρχουν γι’ αυτό και πολλά ρουφ γκάρντεν σε ξενοδοχεία, στην περίπτωση που έχεις λίγα ψιλά για να πάρεις ένα ποτό, δεν είναι όσο ακριβά νομίζεις. Να ανέβεις στον Λυκαβηττό και γενικότερα όπου έχει βουνό-ύψωμα για να βολτάρεις με την παρέα σου σε σημεία που έχει κόσμο - δεν έχεις λόγο να ανοίξεις κουβέντα με τους ματάκηδες. Αν είσαι στην Αθήνα να πας στης Πλάκας τις ανηφοριές, να πιεις κι ένα καφεδάκι εκεί, ρουφώντας ταυτόχρονα και Ιστορία. Να ζήσεις κάτι από Κυκλάδες στα Αναφιώτικα, χωρίς να εμπλακείς με εγχώριους «σταρ»-σελέμπριτιζ.
Θες να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα; Υπάρχουν άπειρες παραλίες κατά μήκος της αττικής ακτογραμμής, με πάρα πολλούς κολπίσκους και χωρίς πολύ κόσμο, αφού οι πολλοί θα λείπουν. Επίσης, γύρω-τριγύρω θα λάβουν χώρα πολλά φεστιβάλ, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα, με ταβάνι τον αττικό ουρανό και, σε πολλές περιπτώσεις, με δωρεάν είσοδο. Εδώ στο protagon καθημερινά δημοσιεύουμε ό,τι σχετικό. Ήρθε η ώρα να βγάλεις το -σκονισμένο, πια- ποδήλατο από την αποθήκη σου και να αρχίσεις τις τσάρκες στη γειτονιά. Η ποδηλασία κάνει καλό, γνωρίζεις και κόσμο. Αν το ψάξεις λίγο, θα βρεις κι άλλους που τους αρέσουν οι ορθοπεταλιές και που οργανώνουν μαζικές ποδηλατάδες. Πήγαινε στους αρχαιολογικούς χώρους που δεν έχεις πατήσει ποτέ σου, άραξε στα βραχάκια στην Ακρόπολη - αρκεί να μην είναι κλειστή ή κάνουν απεργία οι φύλακες. Σε όλες τις εξορμήσεις πάρε μαζί σου να φας κάτι, αραχτός/ή σε κάποιο παγκάκι, όπως κάναμε πιτσιρικάδες. Όρμα στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, τσολιά μου εσύ, πέρνα μια βόλτα από τον αντίστοιχο κήπο του Μεγάρου Μουσικής.
Κάλεσε φίλους που δεν έφυγαν για διακοπές και οργανώστε, με ελάχιστα χρήματα, βραδιές μέχρι τα ξημερώματα, αφού κανείς δε θα δουλεύει το πρωί. Άλλος να φέρει τα ποτά, άλλος τα φαγητά κ.λπ. Δείτε ταινίες φτιάχνοντας ποπ κορν, οργανώστε καραόκε με τραγούδια του Ρέμου. Εντάξει, χιούμορ. Παίξτε χαρτιά -χωρίς χρήματα, εννοείται- επιτραπέζια παιχνίδια, παντομίμα κ.λπ.
Αν υπάρχει καλή παρέα και διάθεση, τα πάντα μπορείς να κάνεις – φυσικά περιμένω και τις δικές σου προτάσεις, που δε χωράνε σε ένα κείμενο. Το θέμα είναι να καταλάβεις, αν δεν φύγεις, ότι η πόλη είναι δική μας, ανήκει σε όσους μείναμε πίσω.
Αν φύγεις, την ώρα που εσύ θα λιώνεις κάτω από το λιοπύρι και θα έχεις φαγούρα από το αλάτι, να ξέρεις ότι πίσω, εντός των τειχών, περνάω τέλεια, με πενιχρό ή μηδενικό budget, αφού το καλοκαίρι είναι η εποχή που χωρά τις λιγότερες μιζέριες.
Και μην ανησυχείς. Όσο λείπεις θα φυλάω εγώ την πόλη. Καλές σου διακοπές!
 http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου