Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων η τρόικα Εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων τελούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας.


Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι δύο πλευρές συναντήθηκαν δύο φορές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κανένα από τα μεγάλα θέματα δεν άνοιξε και βέβαια δεν ελήφθη και καμία απόφαση.

Επί της ουσίας, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν για να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος, αλλά περαιτέρω συζήτηση δεν υπήρξε. Το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές, έβαλε στον «πάγο» τις όποιες συζητήσεις για δημοσιονομικό κενό, χρηματοδοτικό κενό, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση (που αναφέρθηκε ως θέμα, αλλά τίποτα περισσότερο), εφαρμογή μεταρρυθμίσεων κλπ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, στις συζητήσεις το θέμα της ΕΡΤ απασχόλησε τις δύο πλευρές, αλλά στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα. Αλλωστε, σε θέματα πολιτικών αποφάσεων οι επικεφαλής της τρόικας δεν εμπλέκονται. Είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ επιτυγχάνεται ο στόχος του Μνημονίου για 2.000 απολύσεις έως το τέλος Ιουνίου.
Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλο τις δύο συναντήσεις ήταν η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ακινήτων. Η τρόικα επιμένει στην άμεση προώθηση όλων των αλλαγών στον φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό, καθώς θεωρεί ότι μόνο μέσω αυτών των αλλαγών θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Και ταυτόχρονα θα γίνει και πιο δίκαιο.
Παράλληλα, η τρόικα ζήτησε πολλά στοιχεία και λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΦΑ) που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θέλουν να κοστολογήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, ώστε να διασφαλίζεται η είσπραξη 3 δις ευρώ τον επόμενο χρόνο από τον ΕΦΑ.
Να σημειωθεί ότι - εκτός απροόπτου - δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο θα κυριαρχήσουν. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, με τους επικεφαλής της τρόικας θα βρεθούν την Πέμπτη στο Eurogroup
 http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου