Σελίδες

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΦΠΑ: Χάνονται ρυθμίσεις για παλιές οφειλές για όσους δεν ακολουθήσουν το καθεστώς των 2 δόσεων

Του Κωστή Πλάντζου
Σε περιπέτειες κινδυνεύουν να μπουν όσοι κάνουν από σήμερα απερίσκεπτα χρήση της πληρωμής ΦΠΑ με δόσεις και από 10 ευρώ μόλις. Παρά την φαινομενική διευκόλυνση, αφού καταργείται η υποχρέωση πληρωμής του 40% του ΦΠΑ που ίσχυε έως το Μάιο προκειμένου να αποπληρωθεί σε δόσεις, το νέο σύστημα κρύβει παγίδες και από μια μικρή αμέλεια μπορεί ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει όχι μόνο πρόστιμα αλλά και πολλές χιλιάδες ευρώ μαζεμένων οφειλών, αν τυχόν κάνει χρήση από σήμερα τη νέας ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» με τις 100 δόσεις για χρέη στην εφορία.

Το νέο σύστημα πληρωμής του ΦΠΑ εφαρμόζεται στην χειρότερη ώρα για την αγορά που στενάζει από έλλειψη ρευστότητος. Με τη νέα ρύθμιση καταργούνται οι 3 δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και στην ουσία ορίζεται εφάπαξ εξόφληση ή το πολύ εντός 40-45 ημερών (δηλαδή ο μισός χρόνος). Επιπλέον καταργήθηκε και η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις έπειτα από έλεγχο και έτσι, όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν τον φόρο, θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με τους κλητήρες του Δημοσίου.
Με το νέο σύστημα που εγκαινιάστηκε σήμερα:
- Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ γίνεται στις 20 του μήνα (κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες).
- Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα πληρώνουν είτε ολόκληρο το ποσό είτε (ελάχιστο όριο) 10 ευρώ. Εντός μόλις 7-11 ημερών μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό έως το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ, πέραν της προκαταβολής (10 ευρώ και άνω). Το υπόλοιπο 50% καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.
- Για όσους δεν εξοφλήσουν τον φόρο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και ολόκληρη οφειλή αυτομάτως καθίσταται απαιτητή.
- Επειτα από διάστημα 4 μηνών που δεν έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ στο Δημόσιο, θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών και διώξεις.
- Για όσους εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή, οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε 6 μηνιαίες δόσεις όπως γινόταν ως σήμερα. Θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ.
Αν όμως έχουν ταυτόχρονα κάνει και τη νέα ρύθμιση χρεών για κάποιες χιλιάδες ευρώ που οφείλουν στο δημόσιο, έστω και αν αυτά αφορούν χρέη από μισθούς και όχι από επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να την χάσουν και τα χρέη να γίνουν άμεσα απαιτητά στο σύνολό τους. Από τη επόμενη κιόλας μέρα η ρύθμιση καταπίπτει και ενεργοποιούνται διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης, με βάση τα εισοδήματα και τα περιουσιακά δεδομένα που έχει ο ίδιος ο φορολογούμενος δηλώσει με την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση με τις πολλές δόσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι και για ένα λάθος μπορεί κάποιος να τιναχτεί στον αέρα. Ένα απλό παράδειγμα:
-          Έστω ότι ένας  ελεύθερος επαγγελματίας και σήμερα ρύθμιση χρεών με 48 δόσεις για χρέος πχ 10.000 ευρώ και, ταυτόχρονα, πλήρωσε 100 ευρώ προκαταβολή (ή ό,τι άλλο ποσό άνω των 10 ευρώ) για ΦΠΑ 1.000 ευρώ.
-          Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να πληρώσει ως την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου 400 ευρώ δόση ΦΠΑ (και άλλα 500 τον άλλο μήνα).
-          Τελευταία εργάσιμη του μήνα για τον Ιούνιο είναι την άλλη Παρασκευή στις 28 του μηνός.
-          Αν πχ από λάθος νόμιζε ότι είχε 10 μέρες περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου να πληρώσει τα 400 ευρώ και δεν τα πληρώσει στις 28, τότε θεωρείται πως δεν πλήρωσε το ΦΠΑ και πρέπει την Δευτέρα 1η Ιουλίου να πληρώσει 900 ευρώ και 18 ευρώ πρόστιμο.
-          Παρόλα αυτά, η νέα ρύθμιση χρεών περιλαμβάνει πλέον και ειδικό όρο ότι όσοι ρυθμίζουν παλαιά χρέη δεν πρέπει να δημιουργούν νέα, αλλοιώς ακυώνεται. Κινδυνεύει έτσι να κληθεί να πληρώσει άμεσα και τα 10.000 ευρώ της οφειλής που ρύθμισε, χάνοντας τις 48 δόσεις που ζήτησε και πήρε.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου