Σελίδες

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Τρεις απορριπτικές αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Δεν είναι πάντα ρόδινα τα πράγματα όταν απευθύνεται κανείς στα δικαστήρια ούτε είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Στην περίπτωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χρειάζεται
ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτηση του οφειλέτη. Παραθέτω παρακάτω απο το   http://www.tharrosnews.gr ολόκληρο το άρθρο για τρεις αποφάσεις που απορριπτουν αιτήσεις για ρύθμιση των οφειλών. Προσέξτε το

<Τρεις νέες, απορριπτικές όμως, αποφάσεις για αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξέδωσε αυτές τις ημέρες το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Η μία απορρίφθηκε για ουσιαστικούς λόγους, καθώς η αιτούσα διατηρούσε εμπορική ιδιότητα όταν έλαβε τα δάνεια, με συνέπεια εκ του νόμου να μην προβλέπεται ρύθμιση.
Στις άλλες δύο, η απόρριψη έγινε καθώς η μία αίτηση κρίθηκε αόριστη, αφού η αιτούσα δε διευκρίνιζε σημαντικά στοιχεία της υπόθεσής της, ενώ η δεύτερη ως αβάσιμη, καθώς το ζευγάρι που είχε καταθέσει την αίτηση ζητούσε να καταβάλει συγκεκριμένα χρήματα κάθε μήνα για την εξόφληση των δανείων τους, τη στιγμή που δεν έχουν καθόλου έσοδα.

Αίτηση άνεργου ζευγαριού
Στην περίπτωση του ζευγαριού, η υπόθεση συνδικάσθηκε. Πρόκειται για μια 39χρονη και έναν 49χρονο με παιδιά (το ένα είναι φαντάρος και τα άλλα δύο ανήλικα). Αμφότεροι εργάζονταν με σύμβαση σε Δήμο της Μεσσηνίας, από τον Ιούνιο του 2011 έως και το Φεβρουάριο του 2012, με μισθό 892,35 ευρώ το μήνα έκαστος. Έκτοτε είναι άνεργοι, ενώ παλαιότερα είχαν εργασθεί σε άλλο Δήμο, καθώς και σε αγροτικές εργασίες. Η 39χρονη μέχρι το 2011 λάμβανε επίδομα τριτεκνίας ύψους 263,17 ευρώ το μήνα. Επίσης, ο άντρας είναι ερασιτέχνης ψαράς και έχει ένα αλιευτικό σκάφος μήκους 3,9 μέτρων, με το οποίο εξασφαλίζει ψάρια για τη διατροφή της οικογένειας. Ο ίδιος νέμεται και δύο ελαιοπερίβολα με συνολικά 80 ελαιόδενδρα, από τα οποία μαζεύει το λάδι για την οικογένειά του.
Η 39χρονη έχει αγοράσει ένα ακίνητο 10 στρεμμάτων σε χωριό της Μεσσηνίας, όπου έχει εγκαταστήσει ένα λυόμενο που τους παραχώρησε Δήμος της περιοχής, προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας. Αυτή είναι η μοναδική τους κατοικία, ενώ κατέχουν δύο αυτοκίνητα (του 1996 και του 1981), καθώς η κοντινότερη μικρή πόλη απέχει πάνω από 20 χλμ. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης υπολογίσθηκε από το δικαστήριο στα 1.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές ζευγαριού, από κοινού έχουν λάβει από μία τράπεζα δύο στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 85.655,99 ευρώ. Επίσης από  κοινού έχουν λάβει από άλλη τράπεζα ένα καταναλωτικό δάνειο, ύψους 2.908,96 ευρώ.
Τέλος, ο 49χρονος μόνος του έχει λάβει ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 4.044,65 ευρώ.
Η αβασιμότητα στην αίτηση του ζευγαριού έγκειται στο γεγονός ότι πρότειναν να γίνει ρύθμιση και να καταβάλουν μηνιαίως 205 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια και 150 ευρώ για την υπόλοιπη οφειλή.
Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ως αβάσιμη, τονίζοντας στην αιτιολογία ότι «δεν αποδείχθηκε ότι το ποσό που προτείνουν βρίσκεται μέσα στις οικονομικές τους δυνατότητες, εφόσον και οι δύο είναι άνεργοι, δε λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος».

Αόριστη αίτηση
Η δεύτερη απόφαση αφορούσε στην αίτηση 30χρονης που υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας και έχει μηνιαίο μισθό 1.037,97 ευρώ. Συντηρεί και φροντίζει τους δύο γονείς της και τα δύο αδέλφια της, ενώ ο πατέρας είναι άρρωστος και δεν μπορεί να εργασθεί.
Το 2005 έλαβε στεγαστικό δάνειο ύψους 95.952,87 ευρώ και είναι εγγυήτρια σε 2 επιχειρηματικά δάνεια του πατέρα της, ύψους 145.000 ευρώ.
Το δικαστήριο απέρριψε ως αόριστη και μη νόμιμη την αίτηση, καθώς, όπως τονίζεται στην απόφαση του Ειρηνοδικείου, «μη νομίμως η αιτούσα δε συμπεριέλαβε προς ρύθμιση και τις οφειλές στις οποίες ενέχεται ως εγγυήτρια και δε διευκρινίζει αν εξυπηρετεί τα δάνεια αυτά».
Τέλος, το Ειρηνοδικείο απέρριψε και μια αίτηση 62χρονης, η οποία το 2005 διατηρούσε κατάστημα σε τουριστική περιοχή της Μεσσηνίας και το έκλεισε λόγω της οικονομικής κρίσης το 2009.  Το δικαστήριο απέρριψε την αίτησή της, καθώς δάνεια που αφορούσαν κεφάλαιο κίνησης επιχείρησης και σύμβαση πίστωσης είχαν ληφθεί όταν ακόμα διατηρούσε την εμπορική ιδιότητα.

Της Βίκυς Βετουλάκη>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου